Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško
Radnička cesta 47 HR-10000 Zagreb
EN HR

Međunarodna suradnja

Republika Srbija

SURADNJA FONDA I  JP NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJE
 

Suradnja Fonda i Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije - JP NoS  započela je početkom 2018. godine potpisivanjem Sporazuma. Projekt suradnje s JP Nuklearni objekti Srbije vodi Sektor za poslove koordinacije pripreme i izrade programa razgradnje i odlaganja RAO i ING NEK.

JP Nuklearni objekti (http://www.nuklearniobjekti.rs) ima iskustvo u uspostavi objekata za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i ostalih nuklearnih objekata, od planiranja, projektiranja, licenciranja do izgradnje, opremanja i pogona, ima razvijen sustav upravljanja radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja u Republici Srbiji, od upita, provjere, prijema, karakterizacije, financiranja do kondicioniranja, pakiranja i skladištenja te iskustvo na projektu stavljanja van pogona, dekontaminaciji i razgradnji istraživačkog reaktora. JP NoS surađuje s Institutom za nuklearne nauke „Vinča“ s kojim dijele i zajedničku lokaciju.

Foto: Tvrtko Brajković, v..d. direktor, Fond i Dalibor Arbutina, v.d. direktora, Nuklearni objekti Srbije

U sklopu sporazuma o suradnji, u siječnju 2018. godine održana je radionica „Metodologija izrade sigurnosne studije i sigurnosnih analiza za različite životne faze objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom“ te prezentirana dobra praksa i iskustva temeljem višegodišnjeg rada na izradi dokumentacije za analizu i procjenu nuklearne sigurnosti objekata i aktivnosti upravljanja radioaktivnim otpadom u Republici Srbiji.

Foto: dr.sc. Milutin Jevremović, Nuklearni objekti Srbije

Također su prezentirani relevantni primjeri iz izvještaja sigurnosti objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom kojim upravlja Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije. Planirana je suradnja i u okviru upravo odobrenog IAEA projekta.

 

Kontakt

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Heinzelova 70a
10000 Zagreb

Tel: +385(0)1 3090 700
Fax: +385(0)1 3090 710

MB:2341808
MBS:80645483
OIB: 22388237533
RNO: 0065013

E-mail: info@fond-nek.hr

Sretan Božić i nova 2021. godina!

24.12.2020 Pročitaj više