Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško
Radnička cesta 47 HR-10000 Zagreb
EN HR

Zakonodavstvo za zbrinjavanje RAO i ING

Međunarodne organizacije

Znanstveni odbor o učincima atomskog zračenja Ujedinjenih naroda

Znanstveni odbor o učincima atomskog zračenja Ujedinjenih naroda UNSCEAR je osnovala Opća skupština Ujedinjenih naroda (United Nations General Assembly) 1955. Mandat Odbora u sustavu Ujedinjenih naroda je procjena i izvješće razina i posljedica izloženosti ionizirajućem zračenju. Vlade i organizacije diljem svijeta oslanjaju se na mogućim procjenama UNSCEAR-a kao znanstvenim osnovama za procjenu rizika od zračenja i za utvrđivanje zaštitnih mjera.

Međunarodna agencija za atomsku energiju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, osnovana je 1956. godine  za razvoj miroljubivog korištenja atomske energije.

IAEA je čuvarica ključnih međunarodnih konvencija i pravnih sporazuma. Osim toga, Agenciji je povjerena odgovornost prema drugim ugovorima i sporazumima koje su države potpisale.

Ključni instrument za upravljanje radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom na međunarodnoj razini je Zajednička konvencija o sigurnosti zbrinjavanja istrošenoga goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

IAEA također donosi brojne neobvezujuće standarde i preporuke o osnovnim sigurnosnim standardima koji se odnose na zbrinjavanje i prekogranični promet radioaktivnog otpada i istrošenoga goriva.

Međunarodna komisija za zaštitu od zračenja

Međunarodna komisija za zaštitu od zračenja (ICRP) predstavlja prvi korak prema međunarodnoj suradnji na znanstvenoj razini. Osnovana je 1928. godine kao Međunarodni odbor za zaštitu od X-zračenja i zračenja radija.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj – Agencija za nuklearnu energiju

Agencija za nuklearnu energiju (NEA) osnovana je 1956. godine u okviru Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) za promicanje zaštite radnika i javnosti, te očuvanja okoliša, kao i promociju relativne sigurnosti nuklearnih postrojenja.

NEA temelji svoje standarde i principe na ICRP preporukama.

Članstvo se trenutno sastoji od svih država članica Europske unije, Norveške, Švicarske, kao i Australije, Kanade, Japana, Republike Koreje, Meksika, Novog Zelanda, Turske, te Sjedinjenih Američkih Država.

Primarni cilj NEA je promicanje suradnje između država članica u razvoj nuklearne energije kao siguran, ekološki prihvatljiv i ekonomski izvor energije.

Kontakt

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Heinzelova 70a
10000 Zagreb

Tel: +385(0)1 3090 700
Fax: +385(0)1 3090 710

MB:2341808
MBS:80645483
OIB: 22388237533
RNO: 0065013

E-mail: info@fond-nek.hr

Sretan Božić i nova 2021. godina!

24.12.2020 Pročitaj više