Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško
Radnička cesta 47 HR-10000 Zagreb
EN HR

Zbrinjavanje RAO i ING

Zbrinjavanje ING

Slovenija i Hrvatska zajedno su odgovorne za istrošeno nuklearno gorivo iz samo jedne nuklearne elektrane (NEK), što je relativno mala količina u odnosu na bilo koju u nizu država koje imaju razvijene nuklearne programe s više nuklearnih elektrana. Podjela tako male količine ING na dva dijela da se zasebno zbrinjavaju u Sloveniji i Hrvatskoj bi svakako vodila značajnom povećanju troškova zbrinjavanja ING za obje države.

Jedina prava poteškoća u vezi zajedničkog rješenja moglo bi biti lociranje postrojenja za odlaganje ING.

Prvi korak u zbrinjavanju ING izvan bazena nuklearke treba biti njegovo premještanje u suho skladište.

Očekuje se da će se istrošeno gorivo u skladištu čuvati desetljećima, barem 40 godina a vjerojatno i znatno duže. U pogledu daljnjeg zbrinjavanja, Međudržavni ugovor o NEK implicitno deklarira ING kao otpad, jer u konačnici ne predviđa druge opcije osim odlaganja. Međutim, u stručnim se raspravama u obje države spominju i opcije prerade odnosno ponovne prerade.

Tablica: Sumarni pregled inventara ING-a u NE Krško

*Prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva (NN br. 125/14)

Odlaganje ING nakon skladištenja jedina je opcija koju dvije države mogu samostalno planirati, a da ne računaju na korištenje postrojenja i usluga trećih zemalja, pa stoga nužno predstavlja referentnu opciju sve dok se, eventualno, čvrsto ne dogovori kakvo drugo rješenje. Zato se i plan financiranja zbrinjavanja ING temelji na pretpostavci da će se ING nakon skladištenja odlagati u dubokom geološkom odlagalištu. Jedan od načina zbrinjavanja ING na području Europske unije je uspostava regionalnog / europskog odlagališta ING, što zastupa grupacija više zemalja članica (ENSREG).

Zbrinjavanje ING tehnički je znatno složenije od zbrinjavanja RAO. Zbog više tehnoloških razloga – od kojih je hlađenje ING najvažniji, a mogućnost prerade ING izvjesnost, koju se uvijek mora uzeti u obzir – ING se zbrinjava sporo, u dugotrajnim programima, nakon pomnih istraživanja i razvojnih projekata. Stoga odlaganje ING, koji je obično sigurno skladišten u posebnim bazenima ili pak suhim skladištima, nije prioritet niti nacionalnih programa zbrinjavanja RAO i ING.

Kontakt

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Heinzelova 70a
10000 Zagreb

Tel: +385(0)1 3090 700
Fax: +385(0)1 3090 710

MB:2341808
MBS:80645483
OIB: 22388237533
RNO: 0065013

E-mail: info@fond-nek.hr

Sretan Božić i nova 2021. godina!

24.12.2020 Pročitaj više