155. obljetnica rođenja Marie Curie

„Bojati se, znači služiti protivniku.“

Marie Sklodowska Curie, rođena 7. studenoga 1867. godine u Poljskoj, prva je žena dobitnik Nobelove nagrade, te prvi dvostruki dobitnik Nobelove nagrade (Nobelova nagrada za fiziku 1903. godine i Nobelova nagrada za kemiju 1911. godine). Nakon smrti supruga Pierra postala je prva žena profesor na Sveučilištu u Parizu.

Studij fizike i matematike upisala je na Pariškom sveučilištu, te je diplomirala fiziku kao prva u klasi i matematiku kao druga najbolja. Pierrea Curiea upoznaje u proljeće 1894. godine, te su se vjenčali 1895. godine. U tom periodu, Marie je radila u visokoj školi u Parizu, gdje je imala mogućnost korištenja laboratorija za vlastita istraživanja. Za područje izrade doktorske disertacija odlučila se za istraživanja u tom trenutku, nedavno otkrivenim radioaktivnim materijalima, najviše o uraniju. Istraživanja je provodila na rudi uranijevog smolinca, koja je prirodno radioaktivnija od izdvojenog uranija. Istraživanjem je došla do zaključka da su u rudi prisutna još minimalno 2 radioaktivna elementa – prvi su izlučili u srpnju 1898. godine te ga nazvali polonij, te drugi, izlučen u prosincu 1898. godine i dali mu naziv radij. Čisti radij izolirala je 1910. godine procesom koji je odbila patentirati, kako bi i drugi znanstvenici mogli provoditi svoja istraživanja bez većih poteškoća. Rad Marie Curie i njezinog muža Pierrea je odredio početak nove ere u fizici i kemiji, te je dao poticaj za početak detaljnih istraživanja radioaktivnosti koja su provodili njihovi suvremenici, ali i mlađe generacije znanstvenika. 

Marie Curie umrla je 4. srpnja 1934. godine u sanatoriju Sancellemoz od aplastične leukemije, koja je posljedica pretjeranog izlaganja zračenju. Pokopana je pokraj Pierrea, ali su njihovi ostaci 1995. godine premješteni u pariški Panteon, čime je postala prva žena pokopana u Panteonu.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content