165. obljetnica rođenja Nikole Tesle

“Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama”, Charles Batchellor o Nikoli Tesli

Izvor: Muzej Nikole Tesle

Nikola Tesla rođen je u ponoć s 9. na 10. srpanj 1856. godine u selu Smiljan u Lici. Osnovnu školu pohađao je u Gospiću, a srednju u Karlovcu. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije ne uspijeva dovršiti drugu godinu studija. 1880. godine pokušava upisati studij u Pragu, što mu ne uspijeva pa godinu dana kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

Kasnije seli u Pariz, te radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company). 1883. godine u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora, te po povratku u Pariz dobiva preporuku Charlesa Batchellora i odlazi u Ameriku 1884. godine.

Po dolasku u Ameriku, zaposlio se u Edisonovoj tvrtki. Kao jedan od prvih zadataka za koji mu je Edison obećao nagradu od 50.000 dolara bio je poboljšanje primitivnih dinamostrojeva. Nakon nekoliko mjeseci rada i riješenog problema, Edison mu nije dao obećanu nagradu, a Tesla je dao otkaz.

1885. godine Tesla je osnovao vlastitu tvrtku Tesla Electric and Manufacturing Company u New Yorku, koja propada godinu kasnije. U periodu nakon propadanja tvrtke, uzdržava se teškim fizičkim poslovima. 1887. godine Tesla osniva vlastiti laboratorij u New Yorku (Electric Company) te prijavljuje niz patenata: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu kasnije ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije.

U 90-im godinama 19. stoljeća započinje istraživanja u području struja visokih frekvencija te izrađuje Teslin transformator. U požaru 1985. godine mu je uništen laboratorij te ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka. Na Nijagarinim slapovima 1896. godine puštaju u rad hidrocentralu u kojoj su korišteni Teslini patenti.

Sjenograf, Izvor: Muzej Nikole Tesle

1899. godine Tesla demonstrira prvi brod na daljinsko upravljanje, te iste godine osniva laboratorij u Colorado Springsu gdje eksperimentira s visokofrekventnim i visokonaponskim strujama. Godinu kasnije započinje gradnju sustava bežičnog prijenosa energije na Long Islandu, ali ga ne uspijeva dovršiti zbog ukidanja financijskih sredstava. U periodu od 1910. do 1922. godine radio je na inovacijama u području strojarstva, a jedan od najznačajnijih je turbina bez lopatica.

Nikola Tesla je dobio Nobelovu nagradu za fiziku, ali ju je odbio primiti zbog mišljenja da njegov suprimatelj Thomas Edison nije pravi znanstvenik. 1917. godine dobiva Edisonovu medalju, koja je najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera, a 1926. postaje počasni doktor znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svojeg života istaknuo je kako ga ne zanima slava, već izumi koji će promijeniti svijet.

Nikola Tesla je umro 7. siječnja 1943. u New Yorku u hotelu New Yorker u 86-oj godini.

Najveće priznanje Teslinom radu dano je na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960. godine, kada je za mjernu jedinicu magnetske indukcije prihvaćen naziv tesla (T). Ujedno je to jedini naziv za mjerne jedinice dobiven prema nekom Slavenu između 19 naziva prema zaslužnim znanstvenicima u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica (SI sustav). Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla te krater na Mjesecu, a Elon Musk nazvao je svoju tvrtku Tesla Motors u čast velikom izumitelju.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content