166. rođendan Nikole Tesle

Nikola Tesla jedan od najvećih znanstvenika svih vremena, rođen je 10. srpnja 1856. godine u selu Smiljan u Lici.

Većinu svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je surađivao sa Thomasom Edisonom za kojega je radio. Najveće Teslino otkriće je izmjenična struja koja je temelj proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije. 

Osim izmjenične struje najveći Teslini izumi bili su: trofazna struja, indukcijski motor, Teslina zavojnica (transformator za proizvodnju visokog napona i izmjenične struje visokih frekvencija), Teslina turbina (turbina bez lopatica; plan Nikole Tesle bio je da se ta turbina koristi pri eksploataciji geotermalne energije) i radijsko upravljanje na daljinu. 

Otkriće radijskog upravljanja na daljinu izložio je  na izložbi posvećenoj električnoj energiji u Madison Square Gardenu u New Yorku gdje je izložio prvi čamac na svijetu kojim je bilo moguće upravljati radiovalovima, no u patentnom uredu su odbili to otkriće jer nisu vjerovali da je nešto takvo moguće. Kasnije je to isto otkriće dovelo do proizvodnje drugih uređaja (npr. daljinski upravljači, roboti kontrolirani na daljinu, dronovi, itd).

Svoje poštovanje i divljenje prema Thomasu Edisonu pokazao je rečenicom: „Bio sam zadivljen ovim čovjekom, koji je bez pravodobnog obrazovanja ili znanstvenog iskustva toliko učinio“.

Nikola Tesla umro je u 86-oj godini u New Yorku.

hrCroatian
Skip to content