Dan otvorenih vrata FER-a

U subotu, 23. studenoga 2019. godine održan je jubilarni, deseti po redu Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). FER je otvorio svoja vrata maturantima i učenicima srednjih škola, ali isto tako i svim ostalim zainteresiranim građanima koji su mogli saznati nešto više o mogućnostima studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja, upoznati se sa znanstvenim istraživanjima i projektima na fakultetu, posjetiti neke od zanimljivih fakultetskih laboratorija, vidjeti i isprobati čitav niz izuma i pokusa iz područja elektrotehnike i računarstva te naučiti ponešto o znanosti i tehnologiji.

Kao dio Dana otvorenih vrata FER, Mreža mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva je u suradnji s Fondom za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško (Fond) organizirala “nuklearnu radionicu” na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s radom nuklearne elektrane na simulatoru, te za uspješno pokretanje elektrane osvojiti diplomu. Također su mogli pratiti (online) proizvodnju CO2 za različite europske države, te se upoznati s njihovim elektroenergetskim sustavom preko web aplikacije Electricity map. Uz pomoć aplikacije Energy mix posjetitelji su regulirali proizvodnju električne energije iz šest različitih tipova elektrana (nuklearna elektrana, termo elektrane na ugljen i plin, hidroelektrana, vjetroelektrana i solarna elektrana) za potrebe jednodnevne potrošnje električne energije grada Zagreba.

Pozornost posjetitelja je privukla aplikacija Fonda koja na interaktivan i pristupačan način objašnjava osnovne pojmove radioaktivnosti i doza zračenja, nastajanje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj. Aplikacija uz pomoć animacija, video-igara i kviza približava specifičnu tematiku gdje su posjetitelji kroz igru mogli razvrstavati različite vrste radioaktivnog otpada. Također su u sklopu radionice prezentirani 3D modeli (reaktora, gorivnog elementa i kontrolnog sklopa) te Geiger-Müllerov brojač.

Na danu otvorenih vrata FER-a sudjelovalo je 150 djelatnika i studenata, a od 10 do 16 sati FER je posjetilo preko 3.000 posjetitelja.

hrCroatian
Skip to content