Eko radar o radioaktivnom otpadu

Tema emisije Eko radar 1. programa Hrvatskog radija 19. kolovoza 2015. godine bila je Zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Razgovaralo se o obvezi zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Republike Hrvatske, te onoga nastalog radom Nuklearne elektrane Krško. Otpad nastao korištenjem izvora ionizirajućeg zračenja u industriji, istraživanjima i javnoj uporabi u Hrvatskoj već se nekoliko desetljeća skladišti u privremenim skladištima u Institutu Ruđer Bošković te u Institutu za medicinska istraživanja.

Urednica i autorica emisije Silva Celebrini razgovarala je s ravnateljem Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Sašom Medakovićem o tome treba li Hrvatskoj odlagalište radioaktivnog otpada, koja je razlika između zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva, koja je razlika između skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, kakav otpad se skladišti na Institutu Ruđer Bošković i Institutu medicinskih istraživanja, te o prijedlogu lokacije skladišta na području Trgovske gore u Općini Dvor, ali i reakcijama javnosti.

Krajem srpnja sastalo se Međudržavno povjerenstvo za provedbu bilateralnog ugovora između Slovenije i Hrvatske o uređenju odnosa vezanih uz Nuklearnu elektranu Krško. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o programu razgradnje NEK te o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško. Jedan od zaključaka je da je potrebno izgraditi suho skladište na lokaciji Nuklearne elektrane Krško, o čemu je izjavu dao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Saborska zastupnica i predsjednica stranke ORaH Mirela Holy istaknula je koje opcije Republika Hrvatska ima vezano uz zbrinjavanje radioaktivnog otpada prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva, o kakvom se otpadu radi te koja bi opcija sa ekonomskog, sigurnosnog i ekološkog aspekta bila najpovoljnija za Hrvatsku.

Izrađen je prijedlog Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva u kojemu se spominje lokacija na Trgovskoj gori, odnosno lokacija Čerkezovac, gdje već postoji objekt koji se može prenamijeniti u skladište radioaktivnog otpada. Za prijedlog Nacionalnog programa radi se strateška procjena utjecaja na okoliš, kojim će se ocijeniti predložena rješenja i lokacije.

Reakcije javnosti, izjave vršitelja dužnosti direktora Tvrtka Brajkovića, načelnika Općine Dvor Nikole Arbutine, gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Tomislava Paunovića, gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, prof. dr. sc. Zdenka Šimića (FER), dr. sc. Željka Graheka (Institut Ruđer Bošković), doc. dr. sc. Želimira Veinovića (RGNF), te predstavnika Zelene akcije Bernarda Ivčića, kao i ranije spomenute razgovore možete preslušati ovdje.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content