Ekspertni tim iz BIH posjetio lokaciju Centra za zbrinjavanje RAO u osnivanju i Info centar u Dvoru

Ekspertni tim iz Bosne i Hercegovine 18. srpnja 2022. posjetio je lokaciju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na Čerkezovcu u pratnji hrvatskih stručnjaka uključenih u provedbu istražnih radova i predstavnika Fonda za financiranje razgradnje NEK. Nakon obilaska lokacije održan je zajednički ekspertni sastanak u Info centru u Dvoru.

Glavna tema razgovora bilo je predstavljanje metodologije istraživačkih radova na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju te predstavljanje metodologije za određivanje nultog radiološkog stanja lokacije i područja općine Dvor. Ekspertni tim iz Bosne i Hercegovine razgledao je lokaciju na kojoj se planira uspostava skladišta za institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Republike Hrvatske, te nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško. Prilikom obilaska omogućen je i pregled uskladištenih jezgara nastalih bušenjem, kao i mjernih postaja uspostavljenih na lokaciji Čerkezovac. 

Hrvatski stručnjaci predstavili su metodologiju geoloških, hidrogeoloških i geotehničkih istraživanja čija je provedba u tijeku. Rezultati istraživanja koristit će se u procjeni sigurnosti i studiji utjecaja na okoliš.

Za potrebe utvrđivanja nultog radiološkog stanja na području lokacije Čerkezovac i općine Dvor provedena su mjerenja u uzorcima iz svih elemenata okoliša i hrane. Doprinos brzini doze za stanovnika izračunava se direktno iz rezultata mjerenja. Rezultati će biti prezentirani po završetku svih mjerenja, a koristit će se također u procjeni sigurnosti i studiji utjecaja na okoliš.

Sudionici su se složili da se na temu seizmologije organizira zasebni sastanak u Info centru u Dvoru u prvoj polovici rujna na koji će se pozvati stručnjaci koji izrađuju studiju potresne opasnosti, izvođači istraživačkih radova te eksperti iz BiH.

Suradnja Fonda i Ekspertnog tima će se nastaviti prema dogovoru, a termini će biti naknadno usuglašeni.

hrCroatian
Skip to content