Postavljena seizmološka postaja Pobrđani

Slika 1. Trokomponentni seizmograf

Na lokaciji Pobrđani prošli tjedan postavljena je i puštena u rad seizmološka postaja.

Postaja je opremljena širokopojasnim trokomponentnim seizmografom za registraciju trešnje tla te s autonomnim napajanjem (baterija) koje omogućuje neprekidni rad opreme u slučaju kraćih ispada iz električne mreže. Seizmograf je mjerni instrument kojim se automatski mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, te jakost, smjer i vrijeme trajanja gibanja. Senzor je postavljen unutar zaštitne kutije koja osim zaštite instrumenta služi i kao termoizolacija te zaštita od strujanja zraka. Oprema koja omogućuje bilježenje i prijenos podataka te baterija za autonomno napajanje smještene su u zaštitnom metalnom ormariću.

Slika 2. Zaštitni ormarić i zaštitna kutija seizmografa

Seizmološka postaja Pobrđani zajedno s prethodni postavljenim postajama na lokaciji Rujevac i lokaciji Čerkezovac čine operativnu lokalnu mrežu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju. Sve su postaje uključene je u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe Republike Hrvatske, te je osiguran prijenos podataka u realnom vremenu u seizmološki centar na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

en_USEnglish

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content