Festival znanosti 2018. – održano predavanje i prezentacija na temu nuklearne energije

Festival znanosti 2018. održao se 16. godinu za redom s jedinstvenom temom – otkrića. Ovogodišnji Festival znanosti posvećen je  i obljetnici rođenja Marina Getaldića i Franje Hanamana.

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK, 17. travnja 2018. godine, održano je predavanje i prezentacija na temu ionizirajućeg zračenja, izvora radioaktivnosti i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Predavanje “Nuklearna energija – izumi, istraživanja, inovacije” održao je dr.sc. Želimir Veinović, docent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Nakon dinamičnog predavanja o počecima i zanimljivostima u razvoju i korištenju nuklearne energije dr.sc. Veinović je odgovorio na pitanja prisutnih u publici.

U Velikoj dvorani Tehničkog muzeja, dr.sc. Krešimir Trontl, izvanredni profesor na Zavodu za primijenjenu fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održao je prezentaciju “Radioaktivna otkrića i anegdote”, prezentirajući osnovne pojmove o atomima kao i korištenju nuklearne energije kroz priču, otkrića i anegdote. Za najmlađe prikazan je animirani film o radu u nuklearnoj elektrani. Nakon prezentacije sudionici su imali prilike postavljati pitanja.

U petak, 20. travnja 2018. godine, peti dan Festivala znanosti, posjetitelji su imali prilike razgledati stalni izložbeni postav “Info kutka o radioaktivnom otpadu“ i sami istraživati tematiku na zabavan i interaktivan način uz stručno vodstvo dipl. ing. Renata Filipina, višeg kustosa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content