Festival znanosti 2018. – održano predavanje i prezentacija na temu nuklearne energije

Festival znanosti 2018. održao se 16. godinu za redom s jedinstvenom temom – otkrića. Ovogodišnji Festival znanosti posvećen je  i obljetnici rođenja Marina Getaldića i Franje Hanamana.

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK, 17. travnja 2018. godine, održano je predavanje i prezentacija na temu ionizirajućeg zračenja, izvora radioaktivnosti i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Predavanje “Nuklearna energija – izumi, istraživanja, inovacije” održao je dr.sc. Želimir Veinović, docent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Nakon dinamičnog predavanja o počecima i zanimljivostima u razvoju i korištenju nuklearne energije dr.sc. Veinović je odgovorio na pitanja prisutnih u publici.

U Velikoj dvorani Tehničkog muzeja, dr.sc. Krešimir Trontl, izvanredni profesor na Zavodu za primijenjenu fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održao je prezentaciju “Radioaktivna otkrića i anegdote”, prezentirajući osnovne pojmove o atomima kao i korištenju nuklearne energije kroz priču, otkrića i anegdote. Za najmlađe prikazan je animirani film o radu u nuklearnoj elektrani. Nakon prezentacije sudionici su imali prilike postavljati pitanja.

U petak, 20. travnja 2018. godine, peti dan Festivala znanosti, posjetitelji su imali prilike razgledati stalni izložbeni postav “Info kutka o radioaktivnom otpadu“ i sami istraživati tematiku na zabavan i interaktivan način uz stručno vodstvo dipl. ing. Renata Filipina, višeg kustosa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

hrCroatian
Skip to content