Fond na Izložbi inovacija

U suradnji s Mrežom mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva sudjelovali smo na 9. po redu Izložbi inovacija koja je održana 16. i 17. svibnja 2024. u Ivanić Gradu.

Sve o radioaktivnosti i zbrinjavanju radioaktivnog otpada posjetitelji su mogli saznati putem interaktivne aplikacije, a najhrabriji su svoje znanje provjerili na kvizu.

Virtualna stvarnost zainteresirane je odvela u odlagalište radioaktivnog otpada gdje se prati njegov put od zaprimanja do skladištenja. Turbinu nuklearne elektrane u prirodnoj veličini posjetiteljima dočarala je tehnologija virtualne stvarnosti.

Virtualnom realnošću do nuklearne znanosti

Na sva pitanja o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i uspostavi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada odgovarale su Nika Fulanović, stručna suradnica za zbrinjavanje institucionalnog radioaktivnog otpada i Lara Kerep, viša suradnica za odnose s javnošću. Rad Nuklearne elektrane Krško i tematiku nuklearne energije zainteresiranima je približio Matija Pisk, reaktor operater u Nuklearnoj elektrani Krško.

Veliko nam je zadovoljstvo bilo sudjelovati drugu godinu za redom na Izložbi inovacija koju organizira Elektronički i računalni klub. Ovogodišnje izdanje okupilo je stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske.

hrCroatian
Skip to content