Fond na konferenciji “Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture”

Direktor Fonda dr. Hrvoje Prpić predstavio budući Centar za zbrinjavanje RAO, kao primjer ulaganja i planiranja u kritičnu infrastrukturu

Direktor Fonda dr. Hrvoje Prpić predstavio budući Centar za zbrinjavanje RAO, kao primjer ulaganja i planiranja u kritičnu infrastrukturu

Časopis Zaštita je 27. i 28. listopada 2021. godine održao dvodnevnu konferenciju “Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture”, Konferencija je održana u hotelu The Westin Zagreb, a okupila je vrhunske stručnjake iz Republike Hrvatske i inozemstva, s ciljem pružanja kvalitetne platforme za raspravu o ključnim sigurnosnim izazovima u industriji i zaštiti kritičnih infrastruktura. Uz to, panelisti i predavači su također govorili o ključnim digitalnim uslugama, suvremenim rješenjima i iskoracima na međunarodnom tržištu.

Industrija i kritične infrastrukture su izuzetno značajno povezane i međuovisne, što itekako potvrđuje i industrija nuklearne energije. Kako nalaže i jedan od glavnih fokusa konferencije, industrija svakodnevno razvija koncepte i rješenja bitne za učinkovito funkcioniranje kritičnih infrastruktura, ključnih i digitalnih usluga. Stoga je jasno kako se kritične infrastrukture ne mogu održavati i unaprjeđivati bez snažne potpore iz različitih segmenata industrije.

Shodno tome, važan fokus je stavljen upravo na panel raspravu „Ulaganja u infrastrukturu“, kojom je u četvrtak 28. 10. u 9 sati otvoren drugi dan konferencije “Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture”. Na ovom je panelu svoj doprinos u raspravi važnih tema, poput ulaganja i planiranja vezanih uz kritičnu infrastrukturu, dao i direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK, dr. Hrvoje Prpić koji je u tom kontekstu govorio o budućem Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Infrastruktura kakva je Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada zahtjeva sustavnu organizaciju zaštite. Najveća prijetnja je neovlašteni pristup radioaktivnom otpadu, te njegovo iznošenje u nekontrolirane okolnosti. Prednosti preferentne lokacije su svakako izoliranost i nepristupačnost, a nužna je fizička i tehnička zaštita objekata i lokacije.

Uz gosp. Prpića, u panel raspravi su sudjelovali gosp. Josip Turkalj iz AKD zaštite i gosp. Robert Bernat iz Instituta Ruđer Boškovića.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content