Fond za financiranje razgradnje NEK na Festivalu znanosti

I ove godine sudjelovali smo na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je priroda i društvo, a u 2023. godini svijet tehnologije i znanosti obilježava brojne obljetnice.

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK i Hrvatskog nuklearnog društva 26. travnja održano je predavanje na temu Nuklearna elektrana Krško i zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Na predavanju su prisustvovali učenici Srednje škole Nikola Tesla i Prirodoslovne škole Vladimir Prelog. Nakon održanog predavanja učenici su posjetili Info centar o radioaktivnom otpadu u sklopu Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu gdje su mogli saznati sve što ih je zanimalo o radioaktivnom otpadu kroz interaktivni sadržaj Info centra. Posjeti Info centru pridružili su se i učenici XI gimnazije iz Zagreba.

Na predavanju su učenici od čuli o tome kako nastaje energija, te za što se sve ona koristi i na kojem principu rade nuklearne elektrane. Sa velikim zanimanjem slušali su dio o Nuklearnoj elektrani Krško, kako ona radi te gdje se nuklearno gorivo zbrinjava kao i nastali radioaktivni otpad koji je nastao njenim radom. Središnji dio predavanja stavio je naglasak na uspostavi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj, kakav otpad će se tamo zbrinjavati, te gdje se sada nalazi institucionalni radioaktivni otpad. Predavanje je završeno sa problematikom informiranja javnosti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i nuklearne energije.

Predavanje je su održali članovi Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva: Ivo Žarković, predsjednik Mreže mlade generacije i inženjer za postupke proizvodnje u NE Krško, Luke Cavaliere Lokasa student fizike na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, Nika Fulanović, stručna suradnica na uspostavi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Fondu i Lara Kerep, suradnica u poslovima odnosa s javnošću u Fondu.

Fond već tradicionalno sudjeluje na Festivalu znanosti, te je i ove godine naša želja bila informirati i educirati javnost o radioaktivnosti i s time povezanim temama.

Festival se organizira s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ove godine se uz središnju temu festivala obilježavaju i neke prigodne obljetnice: 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija, a120 godina prošlo je otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content