Ministar Vrdoljak s glavnim direktorom IAEA Amanom

Zagreb, 19. svibnja 2015. – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao se s glavnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amanom, koji je u posjetu Republici Hrvatskoj, a tema razgovora bio je prioritet u zbrinjavanju radioaktivnog otpada, gdje IAEA može pružiti značajnu podršku Hrvatskoj, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva na svojim mrežnim stranicama.

IAEA, navodi se, može pružiti značajnu podršku Hrvatskoj u uspostavi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u smislu razvoja ljudskih, administrativnih, infrastrukturnih i ostalih kapaciteta kroz tehničku suradnju.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Hrvatski sabor krajem 2014. usvojio Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Strategijom je predviđeno osnivanje nacionalnog Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Ministar Vrdoljak rekao je da je uspostavljanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada trenutačno najvažnija obveza Republike Hrvatske prema nacionalnim, europskim i međunarodnim propisima. Naglasio je važnost podrške međunarodne organizacije kao što je IAEA, s obzirom je ona na tom području predvodnik u stručnosti i iskustvu.

Dodao je kako se prilikom svih aktivnosti vezanih za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada maksimalno poštuju međunarodni standardi i zahtjevi, posebice sigurnosni standardi IAEA. Naglasio je kao je u sve faze tog projekta uključena javnost, prije svega lokalne zajednice.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Amano rekao je kako je suradnja s Republikom Hrvatskom vrlo dobra. Ocijenio je Hrvatsku kao dobrog partnera i najavio nastavak dobre suradnje i u budućnosti kroz stručnu, tehničku podršku u razvoju administrativnih, infrastrukturnih, ali i ljudskih kapaciteta, prenosi se u priopćenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija Ujedinjenih naroda čiji je glavni cilj korištenje atomske energije u miroljubive svrhe. IAEA ima 164 države članice, a Hrvatska je njena članica od 1993. godine.

Izvor: © Portal croenergo.eu (R.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

hrCroatian
Skip to content