Nuklearna energetika na Festivalu znanosti

Učenici OŠ Dvor na Festivalu znanosti

I ove godine sudjelovali smo na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je život, a tematika Fonda povezana je s nekoliko prigodnih obljetnica koje se obilježavaju u sklopu središnje teme festivala.

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK 4. 5. 2022. godine održana je radionica na temu Nuklearna energetika. Tom prilikom ugostili smo učenike Osnovne škole Dvor, koji su imali priliku obići Tehnički muzej i Festival znanosti, te Info centar o radioaktivnom otpadu u Zagrebu. Učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole sudjelovali su na radionicama prilagođenima njihovom uzrastu, te pritom mogli pokrenuti nuklearni reaktor na simulatoru i proizvesti električnu energiju, čuti kako radi nuklearna elektrana, te kako se zbrinjava radioaktivni otpad. S velikim su zanimanjem sudjelovali u svim aktivnostima radionice, a posebnu pozornost privukli su sadržaji virtualne i proširene stvarnosti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada.

Radionicu su vodili Ivo Žarković i Paulina Dučkić iz Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva. Ivo Žarković je zaposlenik Nuklearne elektrane Krško na mjestu sistem inženjera, te radi kao operater u kontrolnoj sobi nuklearne elektrane, a Paulina Dučkić nam dolazi s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, bavi se područjem nuklearne energetike i sudjeluje u komercijalnim projektima za Nuklearnu elektranu Krško.

Fond već tradicionalno sudjeluje na Festivalu znanosti, te je i ove godine naša želja bila informirati i educirati javnost o radioaktivnosti i s time povezanim temama.

Festival se organizira s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ove godine se uz središnju temu festivala obilježavaju i prigodne obljetnice: 145 godina od prvog fonografa Thomasa Edisona, 135 godina od rođenja Lavoslava Ružičke, 115 godina od otkrića bakelita, 90 godina od otkrića neutrona, 80 godina od prve kontrolirane lančane reakcije u prvom reaktoru na otvorenom, 65 godina od lansiranja Sputnika, prvog umjetnog Zemljinog satelita, 55 godina od prve uspješne transplantacije srca i 40 godina od prvog umjetnog srca transplantiranog u čovjeka. 

Europska Unija je ovu godinu proglasila Europskom godinom mladih, a UN je ovu godinu proglasio Međunarodnom godinom stakla i Međunarodnom godinom bazičnih znanosti za održivi razvoj.

hrCroatian
Skip to content