Nuklearna energija i obnovljivi izvori – prijatelji ili protivnici?

U sklopu  9. Zagrebačkog energetskog tjedna u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, dana 11. svibnja 2018. godine, u organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK održano je predavanje pod nazivom “Nuklearna energija i obnovljivi izvori energije u budućnosti – prijatelji ili protivnici?”.  Predavanje je održao dr.sc. Krešimir Trontl, izvanredni profesor na Zavodu za primijenjenu fiziku, Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Zagrebački energetski tjedan već devet godina za redom komunicira poruku „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“ koja ima cilj potaknuti nas na zajedničko djelovanje u interesu održivog razvoja gradova i očuvanja prirodnih resursa za sve buduće generacije.

Interaktivno predavanje započelo je osnovnim pojmovima o energiji, transformaciji energije, raspoloživosti i kapacitetima elektrana, te obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije. Nakon toga uslijedio je razgovor sa sudionicima o energiji bez emisije CO2 (CO2 free energy), klimatskim promjenama, cijeni proizvodnje električne energije ovisno o tehnologiji.

Sudionici su imali prilike čuti o činjenicama da nuklearne elektrane proizvode električnu energiju s faktorom kapaciteta  većim od 90% bez emisije CO2, da je cijena energije proizvedene u nuklearnoj elektrani manja nego u ostalim elektranama, da 11% ukupno proizvedene električne energije potječe iz nuklearnih elektrana, te da nuklearne elektrane emitiraju manje radioaktivnog materijala u okoliš nego elektrane na ugljen.

Putem asocijacija sudionika o nuklearnoj tehnologiji otvorena je tema o poznavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj. Također je istaknuto da zbrinjavanje radioaktivnog otpada mora biti provedeno prema najvišim tehnološkim i sigurnosnim standardima. Predstavljeni su i europski primjeri dobre prakse u skladištenju i odlaganju radioaktivnog otpada.

Na kraju predavanja predstavljeno je istraživanje studentskog mnijenja u Hrvatskoj o poznavanju činjenica o zbrinjavanju radioaktivnog otpada, kao i obveze Republike Hrvatske u segmentu gospodarenja radioaktivnim otpadom. Za sve koje žele znati više o nuklearnoj energiji i zbrinjavaju radioaktivnog otpada predstavljene su stranice: www.radioaktivniotpad.org, www.nemis.hr i http://cms.dzrns.hr/.

hrCroatian
Skip to content