Održano predavanje i radionica “Ionizirajuće zračenje i radioaktivni otpad”

Kao dio projekta Europskog tjedna mobilnosti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, dana 21. rujna 2016. godine, u organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK održano je predavanje i radionica pod nazivom „Ionizirajuće zračenje i radioaktivni otpad“ na Info kutku o radioaktivnom otpadu.

Predavanje i radionicu vodio je prof.dr.sc. Želimir Veinović s Rudarsko geološko naftnog fakulteta iz Zagreba.  U teorijskom dijelu sudionici su imali prilike upoznati se s informacijama o radioaktivnim materijalima, izloženosti ionizirajućem zračenju, nastanku i zbrinjavanju radioaktivnog otpada koji je nastao u Hrvatskoj i cjelokupnom programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada u RH.

Tijekom radionice demonstrirala se detekcija i mjerenje ionizirajućeg zračenja u okolišu i na radioaktivnim izvorima.

Prezentirali su se izvori iz svakodnevnog života i prirodno radioaktivni materijali, uzorci uranove rude, fosfogips i pepeo iz termoelektrane. Demonstrirala se zaštita od a, b i g zračenja različitim štitovima, luminiscencija uranovih minerala i materijali za izradu inženjerskih barijera.

Po završetku radionice bilo je vrlo zanimljivih pitanja o raznim temama od svakodnevnog susretanja s ionizirajućim zračenjem do rada Nuklearne elektrane Krško i zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji NEK.

Kako je Info kutak o zbrinjavanju radioaktivnog otpada opremljen suvremenim multimedijalnim likovnim postavom, po završetku programa sudionici su imali pristup dodatnim informacijama o radioaktivnosti, nastajanju i zbrinjavanju radioaktivnog otpada na transparentan, zanimljiv i pristupačan način.

hrCroatian
Skip to content