Posjetili su nas studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta

Kao dio terenske nastave iz kolegija Geologija Hrvatska studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba posjetili su lokaciju budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu i Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru 3. lipnja 2024. godine.

Prije nego što su se zaputili na lokaciju Centra studenti su posjetili i razgledali sadržaj Info centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru. Tehnologija virtualne stvarnosti odvela ih je u odlagalište radioaktivnog otpada, a okušali su se i u igrici o zbrinjavanju radioaktivnog otpada.

Obilazak lokacije započeo je uvodnim riječima o projektu uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, studenti su imali priliku čuli kakav otpad će se skladištiti i koje je razlika između skladišta i odlagališta.

S velikim zanimanjem studenti su pogledali uzorke jezgre tla i poslušali informacije o provedenim istraživačkim radovima na lokaciji.

Studenti u objektu s jezgrama tla

Obilazak se nastavio s odlaskom do postavljenim mjernih postaja na lokaciji (postaja za uzorkovanje zraka, meteorološka postaja i postaja za mjerenje brzine ambijentalne doze zračenja) nakon čega su se uputili do seizmografske postaje.

Obilazak mjernih postaja i seizmografske postaje

Studentima je na lokaciji pokazana unutrašnjost ukopanih objekata koji će se rekonstruirati i prenamijeniti u prijamnu i skladišnu građevinu za institucionalni i radioaktivni otpad i iskorištene izvore s teritorija Republike Hrvatske. Zadnja postaja obilaska bila je lokacija na kojoj će se graditi dugoročno skladište za nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE Krško gdje su čuli na koji način će otpad dolaziti na lokaciju i u kojem obliku.

Želimo se zahvaliti studentima i profesoru Bruni Tomljenoviću na interesu te se veselimo budućoj suradnji.

hrCroatian
Skip to content