Postavljena seizmološka postaja Rujevac

Seizmograf i akcelerograf u zaštitnim kutijama

Na lokaciji Rujevac prošli tjedan postavljena je i puštena u rad seizmološka postaja, kao jedna od postaja mreže seizmografa i akcelerografa u okolici lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Postaja je opremljena uređajima za registraciju trešnje tla – širokopojasnim trokomponentnim seizmografom i akcelerografom, te autonomnim napajanjem (baterija) koje omogućuje neprekidni rad opreme u slučaju kraćih ispada iz električne mreže.

Seizmograf

Seizmograf je mjerni instrument kojim se automatski mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, te jakost, smjer i vrijeme trajanja gibanja. Akcelerograf je seizmološki instrument kojim se bilježi ubrzanje tla prilikom jakih potresa. Koristan je u slučajevima kada je gibanje tla toliko snažno da ga osjetljivi seizmografi ne mogu pratiti.

Digitalni akcelerograf

Postaja Rujevac uključena je u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe Republike Hrvatske, te je osiguran prijenos podataka u realnom vremenu u seizmološki centar na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

hrCroatian
Skip to content