Predstavnici Fonda posjetili skladište radioaktivnog otpada u Bugarskoj

Krajem rujna predstavnici Fonda i stručnjaci uključeni u izradu Studije utjecaja na okoliš i sigurnosnih analiza budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu posjetili su skladište radioaktivnog otpada NE Kozloduy u Bugarskoj. 

U pratnji bugarskih stručnjaka posjetili su buduće odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) RADIANA i postrojenje za proizvodnju RCC kontejnera koje se nalazi u krugu elektrane. Kao dio posjeta obišli su i info centar bugarske organizacije za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (DP RAO) koji se nalazi u mjestu Kozloduy.

NE Kozloduy udaljena je manje od 4 km od rumunjska granice. U blizini same elektrane u izgradnji je odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada RADIANA koje je udaljeno 5 km od granice s Rumunjskom. Skladište radioaktivnog otpada u NE Kozloduy slično je onome koje se planira uspostaviti na Čerkezovcu. 

Skladište u elektrani gotovo je u cijelosti ispunjeno betonskim kontejnerima (RCC) s radioaktivnim otpadom. U takvim betonskim kontejnerima planirano je skladištenje NSRAO-a iz NE Krško na Čerkezovcu. Obilazak skladišta trajao je trideset minuta prilikom čega dozimetri nisu zabilježili mjerljivu dozu zračenja.

Nakon obilaska održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o proizvodnji betonskih kontejnera, predobradi radioaktivnog otpada, funkcioniranju skladišta i statusu uspostave bugarskog nacionalnog odlagališta radioaktivnog otpada RADIANA. 

Stečena iskustva koristiti će se u projektiranju i pri uspostavi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu. 

Više o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Bugarskoj možete pročitati OVDJE.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content