Studijsko putovanje u odlagalište NRAO-a Mochovce u Slovačkoj

U suradnji Fonda za financiranje razgradnje NEK i slovačke tvrtke za zbrinjavanje radioaktivnog otpada JAVYS organizirano je dvodnevno studijsko putovanje u slovačko odlagalište nisko i vrlo niskog te skladište institucionalnog radioaktivnog otpada Mochovce za lokalno stanovništvo Općine Dvor, s ciljem da se stanovništvo upozna sa slovačkim primjerom lokalne zajednice koja u svome susjedstvu ima odlagalište RAO-a.

Prvoga dana posjeta, 20. travnja predstavnici lokalne zajednice Općine Dvor obišli su slovački grad Nitru, kraj kojeg se nalazi Nuklearna elektrana Mochovce, postrojenje za obradu i kondicioniranje tekućeg RAO-a (FSK RAO) te odlagalište nisko, vrlo niskog i institucionalnog radioaktivnog otpada. Nitra je, osim po postrojenju Mochovce, poznata i po nacionalnom prirodnom rezervatu Zoborská lesostep.

Drugoga dana, 21. travnja stanovništvo Dvora najprije je poslušalo prezentaciju koju je održao Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Lebegner je istaknuo kako za razliku od slovačkih Mochovca, Čerkezovac neće biti odlagalište, već bi se na toj lokaciji gradilo skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada. Zasad su napravljeni istražni radovi na lokaciji kako bi se utvrdilo stanje nulte radioaktivnosti, stanje podzemnih voda, tla i slično. Direktor Fonda najavio je i nove aktivnosti unutar lokalne zajednice, kao što je e-savjetovanje i naknada za stanovništvo.

U sklopu obilaska odlagališta Mochovce, o čijem ispravnom zbrinjavanju otpada brine tvrtka JAVYS, stanovništvo Dvora imalo je priliku upoznati se s načinom zbrinjavanja otpada i vidjeti betonske odlagališne jedinice, kakve bi se koristile i na Čerkezovcu u skladištu nisko i srednje radioaktivnog otpada. Lokalno stanovništvo Dvora imalo je priliku razgovarati s predstavnicima lokalne zajednice, među kojima su bili načelnici, pčelari, ribiči i poljoprivrednici, koji u suživotu s nuklearnom elektranom i odlagalištem žive od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća. Lokalno stanovništvo iz Slovačke istaknulo je u odgovorima da su se na početku i oni pribojavali suživota s odlagalištem, no da im je nuklearna elektrana i odlagalište Mochovce donijela brojne benefite, kao što su nova radna mjesta, zadržavanje mladih i rast vrijednosti nekretnina.

Fond za financiranje razgradnje NEK nastavit će suradnju s lokalnim stanovništvom Općine Dvor, s ciljem informiranja i edukacije zajednice.

hrCroatian
Skip to content