U Dvoru održan sastanak na temu seizmologije i seizmotektonike

U Info centru u Dvoru 12. rujna 2022. godine održan je sastanak s članom  Ekspertnog tima iz Bosne i Hercegovine (gosp. Miroslav Drljača, načelnik općine Novigrad) i gđom. Snježanom Cvijić Amulić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na temu seizmologije i seizmotektonike.

Delegacija iz BiH posjetila je lokaciju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na Čerkezovcu u pratnji hrvatskih stručnjaka za seizmologiju i seizmotektoniku (prof. dr. sc. Marijan Herak i prof. dr. sc. Bruno Tomljenović) i predstavnika Fonda za financiranje razgradnje NEK. Na lokaciji su razgledali postavljenu seizmološku postaju, a gosp. Herak je objasnio instrumente koji su postavljeni, te način praćenja i analize podataka koji se mjere. Pokrenuta je inicijativa oko razmjene podataka s lokalne seizmološke mreže Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada s Republičkim hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske.

Nakon posjeta lokaciji Centra održan je sastanak u Info centru u Dvoru gdje su prezentirane do sada provedene aktivnosti vezano uz mjerenje seizmičnosti te procjenu potresne opasnosti za potrebe Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori. Stručnjaci iz BiH prezentirali su i ustupili novu seizmotektonsku kartu Republike Srpske, te je dogovoreno da će se ti podaci koristiti pri procjeni potresne opasnosti za skladište NSRAO iz NE Krško u Centru. Razmijenjena su iskustva stručnjaka u nabavi seizmoloških postaja, analizi podataka te kartiranju aktivnih rasjeda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Suradnja Fonda i Ekspertnog tima će se nastaviti prema dogovoru, a termini će biti naknadno usuglašeni.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content