Završena ARTEMIS misija u Hrvatskoj

Na zahtjev Republike Hrvatske u Zagrebu se od 11. do 19. lipnja održala ARTEMIS misija, a domaćin je bio Fond za financiranje razgradnje NEK.

ARTEMIS je projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kroz koji se  provodi nezavisni stručni pregled nacionalnih programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenog goriva, te dekomisije nuklearnih elektrana. Recenzija od strane ARTEMIS tima namijenjena je operatorima i organizacijama odgovornim za zbrinjavanje  radioaktivnog otpada, kao i regulatorima, te ostalim dionicima koji su odgovorni za donošenje strateških odluka i dokumenata.

Neovisne stručne preglede u okviru ARTEMIS-a provodi tim međunarodnih stručnjaka imenovanih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju sa sjedištem u Beču (IAEA). Misija u Hrvatskoj obuhvatila je sve aspekte i teme vezane za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a temeljila se na IAEA-inim sigurnosnim standardima, tehničkim smjernicama i međunarodnim dobrim praksama. Ovim pregledom, Hrvatska je također u cijelosti ispunila i svoju obvezu iz članka 14.3 Direktive vijeća 2011/70/EURATOM o uspostavi okvira Zajednice za odgovorno i sigurno gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Svoje nalaze, preporuke i prijedloge stručnjaci su objedinili u završnom izvješću koje se dostavlja Vladi.

Misija je zaključila da je Hrvatska svjesna izazova zbrinjavanja radioaktivnog otpada te da je jasno posvećena njihovom rješavanju. ARTEMIS tim posjetio je i NE Krško gdje mu je prezentiran rad elektrane, inventar nisko i srednje radioaktivnog otpada koji nastaje radom elektrane kao i novo suho skladište istrošenog goriva.

U ARTEMIS misiji sudjelovalo je pet stručnjaka iz Kanade, Francuske, Norveške, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva te troje članova osoblja IAEA-e, a u svojstvu promatrača prisustvovao je i predstavnik Europske komisije. Osim Fonda za financiranje razgradnje NEK, na sastancima su sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva za civilnu zaštitu te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Amélie de Hoyos, voditeljica ARTEMIS tima izjavila je: “Naš neovisni pregled identificirao je područja za poboljšanje, ali isto tako i prepoznao da je hrvatska strana posvećena rješavanju izazova povezanih s upravljanjem institucionalnim otpadom koji nastaje u Hrvatskoj, kao i upravljanjem radioaktivnim otpadom iz NE Krško“.

Anna Clark, voditeljica odjela za sigurnost otpada i okoliša u IAEA, izjavila je: “Uvjereni smo da će nalazi iz ARTEMIS misije  biti čvrsta podloga za daljnje poboljšanje upravljanja iskorištenim gorivom i radioaktivnim otpadom.”

ARTEMIS misija bavila se  detaljnom procjenom hrvatskog nacionalnog okvira, strategije i nacionalnog programa za ispunjavanje obveza o sigurnom i održivom upravljanju iskorištenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Članovi misije temeljito su analizirali planove za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz NE Krško i planove za uspostavu Centra za upravljanje radioaktivnim otpadom na Čerkezovcu u Hrvatskoj.

“Savjeti, prijedlozi i preporuke od strane tima međunarodnih stručnjaka i opsežne rasprave tijekom sastanaka predstavljaju ključne elemente koji će nam svakako pomoći u daljnjem poboljšanju okvira za upravljanje otpadom, planiranje i provedbu”, rekao je Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje nuklearne elektrane Krško.

Zdravka Tečić, načelnica sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost u Ministarstvu unutarnjih poslova, izjavila je na završnom sastanku: “Zahvalni smo na ovoj neovisnoj reviziji koja će dati potporu našim aktivnostima vezanim uz sigurnost radioaktivnog otpada.”

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content