Info centar Dvor

U lipnju 2022. godine otvoren je Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru na adresi Ulica Hrvatskog proljeća I. odvojak 8. Info centar biti će otvoren od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Fond za financiranje razgradnje NEK otvorio je Info centar u Dvoru zbog informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tijek projekta. 

U Info centru moći ćete putem tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Moći ćete doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će vas kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti. Kroz proširenu stvarnost moći će se vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište.

Sadržaj Info centra uključuje 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom i izložak jezgre tla na lokaciji Centra u osnivanju. Prikazani izložak dati će vam uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta, te objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. U Info centru moći ćete pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području Općine Dvor.

I zato posjetite naš Info centar u Dvoru i saznajte sve o radioaktivnom otpadu na zanimljiv način.

hrCroatian
Skip to content