Info centar Zagreb

U travnju 2022. godine Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu predstavio je Info centar o radioaktivnom otpadu osmišljen s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti o tematici nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Informacije o radnom vremenu i cijenama ulaznica pogledajte na internetskoj stranici Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Fond surađuje s Muzejom od 2016. godine, kada je javnosti predstavljen Info kutak o radioaktivnom otpadu, koji je 2022. godine proširen u Info centar i obogaćen nizom noviteta i zanimljivih sadržaja, kako bi vam ispričao priču o radioaktivnom otpadu na zanimljiv i pristupačan način.

U našem Info centru moći ćete putem virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada.

Nudimo i iskustvo proširene stvarnosti gdje će vas, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, i ispričati ponešto o radioaktivnosti, zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj.

Uz od prije poznate multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, kvizove, edukativne računalne igre i niz drugih sadržaja prilagođenih svim uzrastima posjetitelja Muzeja, novi dio postava uključuje 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom.

Kroz našu aplikaciju istražite što je to radioaktivnost, što je radioaktivni otpad i kako se on zbrinjava, te koje obveze Republika Hrvatska ima vezano uz zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Odigrajte kratki kviz znanja, a poigrajte se i igricama koje smo pripremili za vas.

I zato posjetite naš Info centar u Tehničkom muzeju u Zagrebu i saznajte sve o radioaktivnom otpadu na zanimljiv i interaktivan način.

hrCroatian
Skip to content