Slovačka

SURADNJA FONDA I TVRTKE JAVYS

S tvrtkom JAVYS (Jadrová a Vyrad’ovacia Spločnost) potpisan je sporazum o suradnji u području upravljanja radioaktivnim otpadom, istrošenim gorivom, razgradnje nuklearnih objekata i konzultantskim i inženjerskim uslugama vezanim uz ova područja. Projekt suradnje s tvrtkom Javys vodi Sektor za poslove koordinacije pripreme i izrade Programa razgradnje i odlaganja RAO-a i ING-a iz NEK-a.

Tvrtka JAVYS koja je u 100% vlasništvu države obavlja sve djelatnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, uključivo i proizvodnju betonskih spremnika (kontejnera) licenciranih za transport i trajno odlaganje nisko radioaktivnog otpada. JAVYS je također zadužen i za skladištenje istrošenoga nuklearnog goriva.

Po potpisivanju Sporazuma ugovorne strane su ustanovile načela pod kojima će se odvijati suradnja s ciljem osnaženja njihovih znanja i položaja na tržištu gore navedenih usluga koristeći know-how obiju strana.

Ondrej Uhrik, Javys,Tvrtko Brajković, v.d. direktor, Fond, Peter Čižnar, Javys, Peter Gerhart, Javys

Slovačka zadovoljava 55% svojih potreba za električnom energijom iz postojećih dviju nuklearnih elektrana i energetska strategija pretpostavlja ovaj izvor energije za zadovoljavanje svih energetskih potreba zemlje.

Na lokaciji Jaslovské Bohunice kruti i tekući radioaktivni otpad se dovozi, priprema, obrađuje (spaljivanje, superkompaktiranje, koncentriranje, solidifikacija…), kondicionira i pakira u kontejnere. Pristigli paketi RAO-a se provjeravaju na ulazu u postrojenje jer svaki tok otpada mora zadovoljiti ulazne kriterije. Kontroliraju se proizvedeni spremnici od tzv. fibrobetona, smjesa cementa kojim se popunjavaju kao i konačni produkt: spremnik ispunjen s bačvama kondicioniranog otpada, zaliven smjesom cementa koji mora zadovoljiti kriterije prihvata u odlagalište NRAO-a. Na toj se lokaciji nalaze i postrojenja za razgradnju blokova koji su prestali s radom (razdvajanje, rezanje, dekontaminacija), privremena skladišta vrlo nisko radioaktivnog otpada iz razgradnje, dugoročno skladište radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora koji ne zadovoljavaju uvjete za odlagalište NRAO-a, mokro skladište ING-a, laboratoriji i info centar Javys-a. Planirana je izgradnja postrojenja za taljenje metalnog otpada iz razgradnje.

Na lokaciji Mochovce nalazi se postrojenje za preradu tekućeg radioaktivnog otpada iz elektrana, prihvatno skladište radioaktivnog otpada i nacionalno površinsko odlagalište NRAO-a.

JAVYS ima zatvoreni sustav gospodarenja radioaktivnim otpadom koji nastaje u Slovačkoj, dovoljne kapacitete i višegodišnje iskustvo. Pružaju usluge najprikladnijeg načina obrade, kondicioniranja, pakiranja, transporta nisko i srednje radioaktivnog otpada koji je nastao izvan teritorija Slovačke (npr. obrađuju i pakiraju talijanski RAO), odnosno provode sve korake zbrinjavanja otpada koji prethode odlaganju).

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content