Republika Srbija

SURADNJA FONDA I JP NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJE

Suradnja Fonda i Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije – JP NOS  započela je početkom 2018. godine potpisivanjem Sporazuma. Projekt suradnje s JP Nuklearni objekti Srbije vodi Sektor za poslove koordinacije pripreme i izrade Programa razgradnje i odlaganja RAO-a i ING-a iz NEK-a.

JP Nuklearni objekti ima iskustvo u uspostavi objekata za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i ostalih nuklearnih objekata, od planiranja, projektiranja, licenciranja do izgradnje, opremanja i pogona, ima razvijen sustav upravljanja radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja u Republici Srbiji, od upita, provjere, prijema, karakterizacije, financiranja do kondicioniranja, pakiranja i skladištenja te iskustvo na projektu stavljanja van pogona, dekontaminaciji i razgradnji istraživačkog reaktora. JP NOS surađuje s Institutom za nuklearne nauke „Vinča“ s kojim dijele i zajedničku lokaciju.

Tvrtko Brajković, v.d. direktor, Fond i Dalibor Arbutina, v.d. direktora, Nuklearni objekti Srbije

U sklopu sporazuma o suradnji, u siječnju 2018. godine održana je radionica „Metodologija izrade sigurnosne studije i sigurnosnih analiza za različite životne faze objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom“ te je prezentirana dobra praksa i iskustva temeljem višegodišnjeg rada na izradi dokumentacije za analizu i procjenu nuklearne sigurnosti objekata i aktivnosti upravljanja radioaktivnim otpadom u Republici Srbiji.

Dr.sc. Milutin Jevremović, Nuklearni objekti Srbije

Također su prezentirani relevantni primjeri iz izvještaja sigurnosti objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom kojim upravlja Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije. Suradnja se nastavila i u okviru projekta tehničke pomoći IAEA-e CRO9012.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content