Zbrinjavanje RAO na festivalu znanosti

Festival znanosti 2017. održao se 15. godinu za redom s jedinstvenom temom i univerzalnom kategorijom – vrijeme. Ovogodišnji Festival znanosti obilježio je i 160. godišnjicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika, Andrije Mohorovičića, koji je i utemeljitelj Službe točnog vremena.

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK, 25. travnja 2017. godine, održani su  predavanje i prezentacija na temu ionizirajućeg zračenja, izvora radioaktivnosti i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Predavanje “Radon-rendgen-elektrane, prirodni i umjetni izvori radioaktivnosti u svakodnevnom životu” održao je dr.sc. Želimir Veinović, docent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.  Objašnjeni su pojmovi radioaktivnosti i radioaktivnih materijala koji nas okružuju, primjeri korištenja radioaktivnih izvora i ionizirajućeg zračenja , te kako zbrinjavamo radioaktivni otpad koji nastaje njihovim korištenjem. Doc. Veinović je odgovorio na pitanja prisutnih u publici.

U Velikoj dvorani Tehničkog muzeja, dr.sc. Krešimir Trontl, izvanredni profesor na Zavodu za primijenjenu fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održao je prezentaciju “Djelovanje, detekcija i zaštita od ionizirajućeg zračenja” prezentirajući osnovne pojmove o atomima i ionizirajućem zračenju od najmlađih sudionika do odraslih. Najzanimljiviji dio bila je demonstracija korištenja mjernih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja i radioaktivnih  materijala kojom je područje prezentacije približio publici.

Više o prezentaciji pogledajte na TV Mreži od 24:31 min emisije “Život uživo”.

U petak, 28. travnja 2017. godine, peti dan Festivala znanosti, posjetitelji su imali prilike razgledati stalni izložbeni postav “Info kutka o radioaktivnom otpadu“ i sami istraživati tematiku na zabavan i interaktivan način uz stručno vodstvo dipl. ing. Renata Filipina, višeg kustosa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla svi sadržaji za posjetitelje su besplatni a više o samom događanju pogledajte na RTL Direktu od 24:19 min emisije.

hrCroatian
Skip to content