Osnovana ERDO Udruga

Nakon više od 10 godina priprema, organizacije iz različitih europskih zemalja udružile su snage i osnovale multinacionalnu udrugu ERDO. Cilj ERDO udruge je zajednički rad na rješavanju izazova sigurnog upravljanja dugoživućim radioaktivnim otpadom u zemljama članicama i provođenje potrebnog temeljnog rada kako bi se omogućilo osnivanje jednog ili više operativnih, zajedničkih multinacionalnih rješenja gospodarenja radioaktivnim otpadom (zajedničko odlagalište).

ERDO Udruga osnovana je 7. siječnja 2021. godine u nizozemskom Vlissingenu, potpisivanjem ugovora od strane DEKOM-a iz Danske, NND-a iz Norveške te nizozemske COVRA-e, u sklopu koje se i nalazi sjedište Udruge. Fond za financiranje razgradnje NEK priključio se Udruzi 12. siječnja 2021. godine kao punopravni član.

Prije osnivanja udruge, organizacije su sudjelovale u radu ERDO radne skupine, koja je uključivala 8 europskih zemalja s manjim količinama radioaktivnog otpada. Preostale organizacije koje su sudjelovale u radu ERDO radne skupine priključit će se ERDO Udruzi u narednim tjednima.

ERDO Udruga predviđa dugoročni program zajedničkih aktivnosti kojima je cilj izdvajanje konkretnih rješenja za probleme gospodarenja radioaktivnim otpadom te napredak u zajedničkim projektima.

en_USEnglish
Skip to content