Održana 65. Generalna konferencija IAEA, Beč, 20. – 24. rujna 2021.

65. Generalna konferencija IAEA – Međunarodne agencije za atomsku energiju održana je u Beču od 20. do 24. rujna 2021. godine na kojoj su sudjelovali predstavnici 171 zemlje članice IAEA uključivo i Republiku Hrvatsku.

Delegaciju Republike Hrvatske predstavljali su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut i stalni predstavnik i veleposlanik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, Mario Horvatić sa suradnicima.

Generalna konferencija IAEA-e održava se u rujnu svake godine u Bečkom međunarodnom centru, gdje visoki dužnosnici i predstavnici država članica razmatraju niz pitanja. Uz Generalnu konferenciju, IAEA organizira Znanstveni forum vezan uz nuklearne tehnologije i znanost. Zbog problema vezanih uz globalnu situaciju s pandemijom korona virusa, ove je godine Znanstveni forum bio organiziran kao hibridan događaj s fizičkim i virtualnim sudjelovanjem.

Fokus ovogodišnje Generalne konferencije bio je na nuklearnoj sigurnosti, osiguranju i verifikaciji, te izazovima koji proizlaze iz pandemije korona virusa. Paralelno s Generalnom konferencijom održan je niz “hibridnih” radionica i predavanja na kojima su pojedine zemlje članice, odnosno stručne organizacije prezentirale svoja iskustva u primjeni nuklearnih tehnologija, te strategija i tehnologija koje primjenjuju za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva.

hrCroatian
Skip to content