Demanti na članak Nezavisnih novina

Na portalu www.nezavisne.com 05. prosinca 2019. godine objavljen je članak s netočnim tvrdnjama, koji Vam prenosimo u cijelosti, kao i dostavljeni demanti koji je portalu Nezavisne novine dostavio Fond za financiranje razgradnje NEK.

Članak Nezavisnih novina

Dostavljeni demanti Fonda za financiranje razgradnje NEK

Urbroj: 1-4/19-4-3/10
U Zagrebu, 18. prosinca 2019.

NEZAVISNE NOVINE
Braće Pišteljića 1
78000 BANJA LUKA
BOSNA I HERCEGOVINA
n/r glavnog i odgovornog urednika Sandre Gojković-Arbutina
Sandra.Gojkovic@nezavisne.com

Predmet: Demanti na članak Nezavisnih novina od 05.12.2019. godine

Poštovani,

u skladu s članom 7. Kodeksa za štampu i online medije BiH Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini dostavljamo Vam u nastavku odgovor na članak pod nazivom „Hrvatska još nije počela izradu studije uticaja na životnu sredinu“ objavljen na Vašem portalu www.nezavisne.com 05. prosinca 2019. godine.

Dana 21. listopada 2019. godine sazvana je sjednica Općinskog vijeća Općine Dvor na prijedlog načelnika Općine gosp. Nikole Arbutine, a na inicijativu Fonda za financiranje razgradnje NEK s ciljem pružanja informacija o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj i uključivanja Općinskog vijeća, lokalne javnosti i medija u navedenu tematiku. Jedina točka dnevnog reda bila je prezentacija Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva, te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Općinski vijećnici iskazali su negodovanje lokacijom Čerkezovac kao lokacijom za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i odbili najavljenu prezentaciju.

Odgovorna pravna osoba za osnivanje i upravljanje Centrom za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te za komunikaciju s javnošću i informiranje javnosti i medija je Fond za financiranje razgradnje NEK.

Apsolutno je netočna tvrdnja da bi odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ugrozilo 300.000 stanovnika. Skladišta u kojima se zbrinjava nisko i srednje radioaktivni otpad ne predstavljaju nikakvu opasnost za okolno stanovništvo, uz uvjet da se grade i nadziru u skladu s najboljom svjetskom praksom. Prije skladištenja radioaktivni otpad prolazi niz postupaka (obrada, stabilizacija, isušivanje, kondicioniranje, pakiranje, i sl.) kojima se postiže da paketi budu na najvišoj razini svih sigurnosnih aspekata i u skladu s najboljim svjetskim praksama. Prethodna obrada i pakiranje u licencirane spremnike garancija su da nema mogućnosti migracije radioaktivnog otpada u okoliš, te također da nema zračenja izvan objekta u kojem su spremnici pohranjeni. Skladište se nadzire 24 sata na dan, a državno regulatorno tijelo provodi obvezne inspekcijske nadzore radioaktivnog otpada u skladištu.

Zbog svega navedenog tražimo da objavite ispravak netočnih navoda i insinuacija na isti način na koji je objavljen članak na koji se referiramo i u cjelovitom obliku.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

hrCroatian
Skip to content