Demanti na članke medija Bosne i Hercegovine

Na portalu Dnevni avaz 30. siječnja 2020. godine objavljen je članak s netočnim tvrdnjama, koji Vam prenosimo u cijelosti, kao i demanti koji je navedenom portalu dostavio Fond za financiranje razgradnje NEK.

Demanti sličnog sadržaja dostavljen je na srodne članke sljedećim medijima: FENA, Dnevnik.ba, Hayat.ba, Nezavisne novine, Srpska Info i Biznis.ba.

Članak Dnevnog avaza

Dostavljeni demanti Fonda za financiranje razgradnje NEK

Urbroj: 1-4/20-4-3/15

U Zagrebu, 06. veljače 2020.

AVAZ ROTO PRESS d.o.o.
DNEVNI AVAZ
Tešanjska 24b
71000 SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
n/r glavnog i odgovornog urednika
web-redakcija@avaz.ba

Predmet: Demanti na članak portala Dnevni avaz od 30.01.2020. godine

Poštovani,

u skladu s članom 5. i članom 7. Kodeksa za štampu i online medije BiH Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini dostavljamo Vam u nastavku odgovor na članak pod nazivom „Košarac: Neprihvatljiva izgradnja nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori“ objavljen na Vašem portalu www.avaz.ba 30. siječnja 2020. godine.

U tekstu članka navodi se da Hrvatska s BIH nije obavila konzultacije prilikom usvajanja strateških dokumenata o zbrinjavanju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, što je apsolutno neistinito. Tijekom 2015. i 2016. godine provedeno je niz komunikacijskih aktivnosti s ciljem informiranja javnosti, a poseban naglasak bio je na komunikacijske aktivnosti vezano uz provedbu Strateške procjene utjecaja Nacionalnog programa na okoliš. Dio samog postupka provedbe Strateške procjene bilo je i uključivanje dionika u proces. Kao jedan od ključnih dionika prepoznati su i predstavnici Novog Grada u Bosni i Hercegovini, te su s njima provedene potrebne komunikacijske aktivnosti. Također, u okviru javnih rasprava održana su i tri javna izlaganja u Zagrebu i Dvoru na kojima su sudjelovali predstavnici Bosne i Hercegovine. Čitav proces je dokumentiran i javno objavljen na internetskim stranicama bivšeg Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (danas na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova).

Nadalje, Republika Hrvatska ne planira graditi skladište nuklearnog, već radioaktivnog otpada. Nuklearni otpad, odnosno istrošeno nuklearno gorivo je visoko radioaktivni otpad, koje se skladišti i odlaže sasvim drugačijim tehnologijama, te se ne može odlagati u skladištima Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. U Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada skladištit će se nisko i srednje radioaktivni otpad.

Zbog svega navedenog tražimo da objavite ispravak netočnih navoda i insinuacija na isti način na koji je objavljen članak na koji se referiramo i u cjelovitom obliku.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

Dostaviti:

naslovu,
Ured direktora,
pismohrana.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content