Demanti na izjave s konferencije za novinare u Petrinji

Tijekom proteklih nekoliko dana putem medija je preneseno priopćenje sa konferencije za novinare gosp. Darinka Dumbovića, u kojem su iznesene netočne tvrdnje. Demanti na članak Portala 53, a demantiji sličnog sadržaja poslani su i na članke portala Nacionalno.hr od 25.04.2020., Nacinalno.hr od 27.04.2020., PS portal, te Radio Banovina.

Demanti Fonda za financiranje razgradnje NEK:

Urbroj: 1-4/20-4-3/41
U Zagrebu, 29. travnja 2020.

PORTAL 53
Matije Gupca 2
44250 PETRINJA
n/r glavnog i odgovornog urednika
kontakt@portal53.hr

Predmet: Demanti na članak Portala 53 od 27.04.2020.

Poštovani,

sukladno članku 40. Zakona o medijima, a u cilju objektivnog informiranja dostavljamo Vam odgovor na članak objavljen 27. travnja 2020. godine na portalu www.portal53.hr pod naslovom „Još jednom izrečeno odlučno NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“.

Navedeni članak prenosi niz izjava koje opetovano nisu istinite, potiču strah i paniku, te izvrću činjenice.

Jedna od osnovnih djelatnosti Fonda je zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Pitanje zbrinjavanja radioaktivnog otpada je pitanje od državne važnosti za Republiku Hrvatsku sa rokovima koji se moraju ispoštovati, te je Fond tijekom trajanja pandemije uzrokovane virusom COVID-19 organizirao nesmetano odvijanje rada uz pridržavanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Aktivnosti komunikacije s javnošću, prema preporukama, odvijaju se elektroničkim putem i putem medija, a sve aktivnosti koje uključuju rad na terenu su odgođene do normalizacije stanja u državi.

Fond je 22. travnja 2020. godine uputio načelniku Općine Dvor i predsjedniku Općinskog vijeća dopis s pozivom na imenovanje člana povjerenstva u svojstvu predstavnika lokalne zajednice za sudjelovanje u provedbi postupka javne nabave za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te odabiru najpovoljnije ponude. Ovakvo sudjelovanje uobičajeni je način uključivanja lokalne zajednice u istovjetne projekte u svim svjetskim praksama.

Projekt zbrinjavanja radioaktivnog otpada jest kapitalni projekt i pruža niz mogućnosti za razvoj lokalne zajednice, prosperitet, napredak i povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva.

Gosp. Dumbović navodi da će se napraviti bazen radioaktivnog i ostalog smeća, što je plasiranje lažnih informacija i zastrašivanje javnosti. U Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada neće se raditi bazen, neće se odlagati nuklearni otpad, niti će se odlagati „ostalo smeće“. Jasno je navedeno da će se u Centru skladištiti srednje i nisko radioaktivni otpad obrađen i kondicioniran na način da ne bude u tekućem niti plinovitom stanju, o čemu se komunicira u javnosti, a informacije su javno dostupne i na našim internetskim stranicama.

Nadalje, navodi da u Europi ne postoji niti jedno mjesto gdje bi se zbrinuo radioaktivni otpad, te da će Europa platiti sve da to završi kod nas, što je apsolutna neistina. U Europi postoji niz skladišta, ali i odlagališta radioaktivnog otpada, jer je obveza svih zemalja ista – zbrinuti radioaktivni otpad.

Organizacija izleta školske djece, a u navedenom slučaju se radilo o posjetu Tehničkom muzeju u Zagrebu, još je jedna od aktivnosti informiranja i uključivanja lokalne zajednice u projekt. Ova aktivnost, kao i ostale planirane, odgođena je zbog trenutne pandemije, kako smo ranije naveli. Izuzev ove aktivnosti, predviđen je niz drugih aktivnosti kojima bi se tematika približila različitim interesnim skupinama.

Napadi koji se plasiraju u javnost na svaku aktivnost koju Fond provodi nisu u interesu lokalne i opće javnosti, već služe opstruiranju provođenja projekta, podizanju panike, stigmatiziranju lokalne zajednice i zastrašivanju javnosti.

S poštovanjem,

direktor Fonda

Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

hrCroatian
Skip to content