Otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru

U utorak, 28. 6. 2022. godine svečano je otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru na adresi Ulica Hrvatskog proljeća I. odvojak 8.

Sadržaj Info centra predstavio je gosp. Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Istaknuo je važnost informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Nakon direktora Fonda uzvanicima se obratio državni tajnik gosp. Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji je svečano otvorio Info centar.

Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tijek projekta. Info centar biti će otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Posjetitelji Info centra sada će imati priliku putem tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Posjetitelji će moći doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti. Kroz proširenu stvarnost svi zainteresirani moći će vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište.

Sadržaj Info centra uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom, izložak jezgre tla na lokaciji Centra u osnivanju. Prikazani izložak posjetiteljima će dati uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta, te objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. Posjetitelji će u Info centru moći pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području Općine Dvor.

Za sadržaj i izgled Info centra zaslužni su naši partneri i suradnici, te se ovim putem zahvaljujemo: COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvuNovena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, Studiju Grozić, te Digel j.d.o.o.

en_USEnglish
Skip to content