Otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru

U utorak, 28. 6. 2022. godine svečano je otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru na adresi Ulica Hrvatskog proljeća I. odvojak 8.

Sadržaj Info centra predstavio je gosp. Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Istaknuo je važnost informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Nakon direktora Fonda uzvanicima se obratio državni tajnik gosp. Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji je svečano otvorio Info centar.

Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tijek projekta. Info centar biti će otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Posjetitelji Info centra sada će imati priliku putem tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Posjetitelji će moći doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti. Kroz proširenu stvarnost svi zainteresirani moći će vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište.

Sadržaj Info centra uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom, izložak jezgre tla na lokaciji Centra u osnivanju. Prikazani izložak posjetiteljima će dati uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta, te objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. Posjetitelji će u Info centru moći pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području Općine Dvor.

Za sadržaj i izgled Info centra zaslužni su naši partneri i suradnici, te se ovim putem zahvaljujemo: COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvuNovena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, Studiju Grozić, te Digel j.d.o.o.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content