Potpisan ugovor za uslugu mjerenja radioaktivnosti za definiranje nultog stanja

Ugovor za uslugu mjerenja radioaktivnosti za definiranje nultog (postojećeg) stanja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i na području Općine Dvor s procjenom doze za pojedinca potpisan je 19. kolovoza 2020. godine sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut Ruđer Bošković i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ugovor je potpisan po provedenom postupku javne nabave za Izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada – Grupa 2 poslova.

Radioaktivni otpad koji će se skladištiti u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u prvom redu potječe iz NE Krško te u manjem obimu iz znanstveno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja koja u svom redovitom radu koriste izvore ionizirajućih zračenja. Skladišta radioaktivnog otpada u sklopu Centra planiraju se i razvijaju kao sigurni objekti koji ne smiju imati utjecaj na okoliš i ljude.

Svrha istraživanja je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti, na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području općine Dvor. Mjerenja se obavljaju propisanim metodama putem akreditiranih laboratorija i stručnog osoblja, a rezultati trebaju biti usporedivi s graničnim vrijednostima i literaturnim podacima s drugih lokacija. Temeljem rezultata definiranja postojećeg stanja može se preciznije definirati potreba budućeg redovitog monitoringa, odnosno praćenja stanja okoliša objekta.

The sampling and measurements, which also require sampling of individual environmental features and continuous in situ measurements, will be made over a one-year period. Planned sampling procedures include:

  • surface waters around the Čerkezovac site and fish from surface waters;
  • spring, well and groundwater;
  • soils across the municipality;
  • food from agricultural holdings;
  • honey and other bee products;
  • organisms from forest systems (mushrooms, blackberries, wild strawberries, chestnuts etc.) and game;
  • air and precipitation.

The ambient dose equivalent, or the current dose of radioactivity in the environment, will be measured at a certain number of sites in the Dvor Municipality as well as on sections of the route that will be used to transport radioactive waste to the storage. The measurement will be continuous, using passive dosimetry systems.

Na kraju uzorkovanja i mjerenja biti će izrađen elaborat u kojemu će se analizirati svi dobiveni podaci, tj. provesti analiza rizika i procijeniti efektivne doze za stanovnika iz postojećih i umjetnih izvora.

Utvrđivanje nultog stanja radioaktivnosti na lokaciji Centra jedna je od mjera zaštite okoliša propisana u okviru postupka strateške procjene utjecaja na okoliš za Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a prošireno je na područje Općine Dvor temeljem javne rasprave na prijedlog lokalnog stanovništva.

en_USEnglish

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content