Hrvatska i slovenska strana na redovnom sastanku međudržavnog povjerenstva NEK-a

Na Bledu je 20. listopada 2021. održan 15. sastanak Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško.
 
Sastanak su vodili slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Međudržavno povjerenstvo upoznalo se s radom elektrane od posljednje sjednice koja je održana u srpnju prošle godine. Na sjednici se također razgovaralo o ispunjenju ciljeva treće revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, te o početku pripreme četvrte revizije programa.
 
“NEK postiže izvrsne radne, sigurnosne i gospodarske rezultate te djeluje sigurno, pouzdano i odgovorno prema okolišu u kojem se nalazi”, rekao je nakon sastanka ministar infrastrukture Jernej Vrtovec. “Sastanak međudržavnog povjerenstva prilika je za dvije zemlje da razgovaraju o svim drugim operativnim pitanjima vezanima za provedbu odredbi međudržavnog ugovora, a mi smo to danas uspješno učinili.”
 
Nakon sastanka, hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić izjavio je: “Drago mi je što smo danas pokrenuli izradu četvrte revizije programa i imenovali koordinacijski odbor koji će nam olakšati pripremu svih idućih aktivnosti koje nam predstoje u idućih nekoliko godina. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji”.
 
Međudržavno povjerenstvo raspravljalo je i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško, te o datumu sljedeće sjednice povjerenstva koja će se održati u prvoj polovici sljedeće godine u Hrvatskoj.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content