Hrvatska potpisala inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji

Nuklearna energija svojom sigurnošću i inovativnošću predstavlja jedno od najučinkovitijih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena

Vlada Republike Hrvatske izvijestila je kako je Hrvatska s još 9 zemalja članica EU-a potpisala inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva. Uz Hrvatsku, potpisnici su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska. Inicijativu „Zašto je Europljanima potrebna nuklearna energija“ su u ime Hrvatske potpisali  potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Jedna od najvažnijih odgovornosti današnjeg društva je nedvojbeno briga za planet i okoliš te borba protiv klimatskih promjena. Pritom je ključan naglasak stavljen upravo na energetsku učinkovitost i odgovorno upravljanje izvorima energije. Nažalost, mnogi izvori energije imaju sve značajniji učinak na okoliš, posebno u dijelu štetnih emisija u zrak čime znatno doprinose ubrzavanju klimatskih promjena. Nasuprot njima, nuklearna energija omogućuje čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije, što ju čini jednim od okolišno najprihvatljivijih izvora energije. Ta je činjenica itekako prepoznata u Europskoj Uniji, ali i u Republici Hrvatskoj.

Kako je navedeno u inicijativi, „Da bismo pobijedili u borbi za klimu, trebamo nuklearnu energiju. To je za sve nas ključno i pouzdano sredstvo za niskougljičnu budućnost. To je dostupna energija bez ugljika koja može isporučiti veliku količinu konkurentne električne energije bez povećanja naše ovisnosti o opskrbi električnom energijom iz trećih zemalja“. Uz to, posebno se ističe kako je nuklearna industrija sigurna i inovativna, kao i to da europska nuklearna industrija već više od 60 godina dokazuje svoju pouzdanost i sigurnost. Štoviše, europska nuklearna industrija je vodeća u svijetu, a njen bi razvoj mogao u bliskoj budućnosti osigurati visokokvalificirana radna mjesta za više od milijun europskih radnika.

Izuzev pozitivnog učinka na okoliš, Hrvatska je itekako svjesna svih ekonomskih i energetskih benefita nuklearne energije zahvaljujući Nuklearnoj elektrani Krško. Naime, NE Krško godišnje proizvede oko 6 TWh, odnosno oko 6 milijardi kWh električne energije, od čega polovica ide Hrvatskoj. Slikovito rečeno, svaka peta žarulja u Hrvatskoj se napaja iz Nuklearne elektrane Krško. Dakako, s ovakvom moći dolazi i velika odgovornost pri zbrinjavanju RAO-a i ING-a, a ispunit će ju budući Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, koji će se pobrinuti da nuklearna energija u Hrvatskoj ostane ono što uistinu i jest – jedan od najčišćih i ekološki najprihvatljivijih izvora energije. Pročitajte više na poveznici i saznajte detalje vezane uz inicijativu.

hrCroatian
Skip to content