Hrvatska se pridružuje ERDO radnoj skupini

Krajem kolovoza 2019. godine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potpisalo je sporazum kojim Republika Hrvatska postaje članicom ERDO radne skupine. Republiku Hrvatsku u ERDO radnoj skupini predstavlja Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Working Group for European Repository Development Organisation (ERDO-WG ili ERDO radna skupina) je grupacija zemalja Europske unije i Europske ekonomske zajednice osnovana 2009. godine. Radi se uglavnom o zemljama s malim nuklearnim programom ili bez njega koje stvaraju i imaju obvezu zbrinuti radioaktivni otpad. Osnovni cilj je istraživanje mogućnosti razvoja jednog ili dva zajednička regionalna geološka odlagališta (Geological Disposal Facility (GDF)) za sigurno odlaganje radioaktivnog otpada (prvenstveno, ali ne nužno ograničeno, na visoko radioaktivni otpad (VRAO) i istrošeno nuklearno gorivo (ING)). Kroz svoj rad ERDO radna skupina će prerasti u Europsku razvojnu organizaciju, koja će ujedno biti operater budućeg regionalnog geološkog odlagališta.

Uz sudjelovanje u projektima regionalnog ili međunarodnog odlagališta, ERDO-WG zastupa tzv. dvostruki pristup zbrinjavanja RAO-a i ING-a (dual track) koji omogućuje i daljnje razvijanje nacionalnih projekata zbrinjavanja. Članice ERDO-WG surađuju na nizu područja kao što su pitanja nacionalnih inventara RAO-a; povijesnog otpada; razvoja Sigurnosnog projekta (Safety case) za odlagališta; obrade i kondicioniranja otpada; komunikacije između dionika i razvoja zajedničkih rješenja.

Pogodnosti koje ERDO – WG pruža Republici Hrvatskoj su smanjen trošak za potrebna istraživanja i razvoj dubokog geološkog odlagališta i drugih rješenja za zbrinjavanje otpada, povećana zajednička sredstva za razvoj realnog i pravovremenog rješenja, te pristup dodatnim vještinama i tehnologiji.

Uz Hrvatsku, u ERDO radnoj skupini aktivno sudjeluje još sedam članica, odnosno Austrija, Danska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska i Slovenija. Republika Hrvatska je do kolovoza 2019. godine sudjelovala kao promatrač, a od rujna je postala punopravni član.

ERDO-WG je projekt kojim u ime svojih predstavnika upravlja Nizozemska nacionalna agencija za otpad COVRA i Arius Association iz Švicarske.

ERDO-WG je, u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), organizirala radionicu “Steps to sharing” na kojoj su promovirane teme i mogući zajednički projekti iz domene karakterizacije radioaktivnog otpada i razvoj kriterija za prihvat otpada, mogućnosti odlaganja u duboke bušotine (“borehole disposal“), analiza troškova i financiranja projekata zbrinjavanja otpada.

Sljedeći sastanak ERDO radne skupine održat će se u Zagrebu u 20. i 21. studenog 2019. godine.

hrCroatian
Skip to content