Konferencija PIME – Public Information Materials Exchange

Od 19. – 22. 3. 2017. godine u Middelburgu, u Nizozemskoj, održana je još jedna međunarodna konferencija PIME – Public Information Materials Exchange – Communicate Nuclear i to u prostoru, postrojenja COVRA-e (The Central Organisation for Radioactive Waste).

Organizator je kao i svake godine Europsko nuklearno društvo uz domaćina konferencije. Ono što ovu konferenciju čini posebnom upravo je mjesto održavanja. U tek izgrađenom prostoru, praznom objektu, budućem skladištu osiromašenog uranija za potrebe konferencije uređena je dvorana. Prije nego skladištenje počne, kako je najavljeno krajem travnja, organizacija konferencije bila je prilika da stručnjaci iz odnosa s javnošću COVRA-e prezentiraju posebne alate i načine komunikacije s javnošću koje koriste u svom radu. Osim dvodnevnog programa prezentacija i radionica, sudionicima je omogućen i posjet postrojenjima URENCO-a i COVRA-e.

URENCO je postrojenje u kojem se provodi obogaćivanje uranija za potrebe proizvodnje električne energije i stabilnih izotopa za medicinske, istraživačke i industrijske potrebe. U interaktivnom posjetu sudionici konferencije su imali prilike obići postrojenja i Odjel za stabilizaciju izotopa.

COVRA je jedina organizacija u Nizozemskoj koja je kvalificirana za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz nuklearnih reaktora i institucionalnog radioaktivnog otpada, te je kapacitet COVRA-inih postrojenja dostatan za pohranu RAO koji će se proizvesti u sljedećih 100 godina u Nizozemskoj.

Posjet skladištu visoko radioaktivnog otpada, objektu HABOG, izazvao veliko zanimanje posjetitelja, a tematski je posjet bio posvećen tehnikama koje COVRA koristi u internoj i eksternoj komunikaciji s lokalnom i nacionalnom javnosti.

Tijekom posjeta i razgleda postrojenja dozvoljeno je fotografiranje. U COVRA-i se koristi i fotografija i umjetnost kao element uređenja radnog prostora i alat u komunikaciji o sigurnosti u radu u nuklearnim objektima. Posebno je istaknut projekt komunikacije pojma smanjenja radioaktivnog zračenja skladištenog otpada u uređenju vanjskog izgleda zgrade. HABOG je građevina narančastog pročelja, te kroz vijek trajanja zgrade od 100 godina boja će posvijetliti do razine bijele boje kao simbol smanjenja radioaktivnog zračenja otpada koji je u skladištu pohranjen. Interijer postrojenja uređen je slikama raznih umjetnika i fotografijama velikog formata koje bilježe prirodno okruženje oko zgrade HABOG.

U HABOG-u je pohranjen radioaktivni otpad, izoliran od okoliša te strogo kontroliran i praćen, a posjetitelji su imali priliku vidjeti da su svi dozimetri po izlasku iz skladišta pokazivali vrijednost 0. Na taj način komuniciran je i aspekt sigurnosti rada i boravka u objektu.

Izuzetna prilika bio je i posjet skladištu nisko i srednje radioaktivnog otpada u kojem se čuva i muzejsku građu u istim mikroklimatskim uvjetima koji pogoduju skladištenju RAO i čuvanju izrazito starih umjetnina. Tako COVRA ustupa nizozemskim muzejima dio prostora za pohranu i čuvanje muzejske građe na razdoblje od 100 godina koliko je predviđeno skladištenje u tom prostoru. Ulaz u zgradu također se koristi za javna događanja (izložbe, kazališne predstave) i informativni centar u kojem se može pogledati 3D film o COVRA-i i radu svih postrojenja.

U svrhu komuniciranja na drukčiji način, s novom perspektivom i prezentacijom alata komunikacije COVRA-e, cjelokupna konferencija uspješno je organizirana, a domaćini bili su dostupni za sve informacije o svom poslovanju tijekom cjelokupnog boravka sudionika.

hrCroatian
Skip to content