Kreće izrada Studije potresne opasnosti

U srpnju 2021. godine je potpisan okvirni sporazum za izradu Studije potresne opasnosti na lokaciji skladišta NSRAO-a i postavljanje mreže seizmografa u okolici lokacije Centra u osnivanju i održavanje s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Predmet okvirnog sporazuma je izrada Studije potresne opasnosti na lokaciji skladišta NSRAO-a za potrebe projektiranja, sigurnosnih analiza i procjene utjecaja na okoliš te uspostava i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tijekom potresa.

Krajem 2015. godine provedena je ocjena potresne opasnosti na širem području Zrinske gore odnosno preliminarna procjena seizmičkog hazarda, te su analizirani potresi u užoj i široj okolici predložene lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Jedan od zaključaka ocjene bio je da se predložena lokacija nalazi u potresno slabo aktivnom području, ali da u blizini postoje mnogo aktivnije zone izvora potresa. Stoga je zaključeno da je potrebno provesti dodatna istraživanja i analize kako bi se izradila detaljnija studija odnosno Studija potresne opasnosti. Za potrebe izrade studije na lokaciji je potrebno uspostaviti lokalnu mrežu seizmografskih postaja.

U studenom 2020. godine na lokaciji Centra za zbrinjavanje RAO u osnivanju postavljena je prva seizmografska postaja. Postaju su postavili djelatnici Seizmološke službe Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Postavljeni su visokoosjetljivi širokopojasni digitalni seizmograf i digitalni akcelerograf. Postaja je uključena u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe Republike Hrvatske i ostaje u stalnom vlasništvu Službe.

U narednom razdoblju planirano je postavljanje još najmanje dvije seizmološke postaje na najpogodnijim mikrolokacijama u Centru, prilikom čega će se postaviti još najmanje dva seizmografa i najmanje jedan akcelerograf.

Seizmograf je mjerni instrument kojim se automatski mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, te jakost, smjer i vrijeme trajanja gibanja. Akcelerograf je seizmološki instrument kojim se bilježi ubrzanje tla prilikom jakih potresa. Koristan je slučajevima kada je gibanje tla toliko snažno da ga osjetljivi seizmografi ne mogu pratiti.

Ovakvi istraživački radovi provode se prema najboljoj svjetskoj praksi u sklopu ostalih istraživačkih radova koji se provode kako bi se utvrdilo je li odabrana lokacija prihvatljiva za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada. Također, ovakvim istraživačkim radovima određuje se i način izgradnje budućih građevina u Centru kako bi one bile sigurne od potresa razorne moći. Ovakvi tipovi objekata uvijek se grade s povećanim faktorom sigurnosti, što znači da moraju izdržati i potrese veće magnitude od očekivanih. Prema hrvatskoj regulativi projektiranje građevinskih objekata provodi se u skladu s Eurokodom 7 i 8. Navedeni Eurokodovi odnose se na područja geotehničkog projektiranja i projektiranja potresne otpornosti konstrukcija.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content