Održan 1. Forum Hrvatskog nuklearnog društva

Od 30. svibnja do 2. lipnja 2021. Zadar je ugostio Prvi Forum Hrvatskog nuklearnog društva. Organizacija i održavanje Prvog Foruma Hrvatskog nuklearnog društva rezultat je inicijative i rada Mreže mlade generacije HND-a.

Stručni skup održan je s ciljem razmjene operativnih iskustava i inženjerske prakse u NE Krško, te rješavanju izazova vezanih za produljenje životnoga vijeka Nuklearne elektrane Krško i zbrinjavanja radioaktivnog otpada (RAO-a) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING-a).

Program je uključivao teme iz područja nuklearne energetike, te je podijeljen u 4 sekcije: Pogonsko iskustvo u radu NE Krško, Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, Dugotrajni rad NE Krško, Digitalizacija u nuklearnim elektranama. Na samom kraju foruma održan je Okrugli stol, čija je glavna tema bila energetska strategija Republike Slovenije i Republike Hrvatske, u svjetlu potrebe za osiguranjem energetske sigurnosti i provedbe tranzicije prema nisko ugljičnoj energetici, kako bi se ublažile klimatske promjene. U sklopu Foruma održano je i predstavljanje vodećih hrvatskih i slovenskih tvrtki koje rade u području energetike.

Fond je sudjelovao u izradi programa Foruma, te je kolegica Nika Fulanović vodila sekciju Zbrinjavanja radioaktivnog otpada te održala prezentaciju o Konceptu zbrinjavanja RAO-a i ING-a u Republici Hrvatskoj.

hrCroatian
Skip to content