Održan 13. Simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

Od 18. do 21. travnja 2023. u Poreču u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja održan je 13. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem.

Na ovogodišnjem simpoziju se kroz 10 znanstveno-stručnih sekcija raspravljalo i o općim temama u znanosti o zračenju, instrumentaciji i mjernim tehnikama, biološkim učincima zračenja, zaštiti od ionizirajućeg zračenja, dozimetriji, radioekologiji i radonu.

Prvog dana simpozija sudionicima se u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, koji je i službeno otvorio simpozij. 

U ime uprave Nuklearne elektrane Krško, Saša Medaković održao je predavanje o 40 godina rada nuklearne elektrane.

U popodnevnim satima, nakon održanih sekcija, organiziran je znanstveno-popularni izlet u Zvjezdarnicu Višnjan, poznatu po otkrićima brojnih asteroida. Sudionici su mogli pogledati površinu  Sunca kroz teleskop, te im je je organiziran obilazak zvjezdarnice i kupole glavnog teleskopa i održano  predavanje o aktivnostima zvjezdarnice.

Drugi dan simpozija održana je i poster sekcija, na kojoj je Fond sudjelovao s dva postera na temu: Mjerenje koncentracije radona u podzemnom istraživačkom objektu (koautori: Galla Uroić, Želimir Veinović, Marko Cvetković, Marija Pejić), te Određivanje radionuklida u površinskim i vodama za piće te atmosferskim precipitatima na širem području općine Dvor (koautori: Petra Tagliaretti, Gorana Karanović, Martina Ivković, Željko Grahek, Andrea Rapić).

Tijekom simpozija održana je i godišnja sjednica Zbora članova HDZZ-a, na kojem su izglasane promjene statuta, prezentiran je godišnji plan rada za 2022. i 2023. godinu, financijsko izvješće za proteklu godinu, financijski plan za 2023. i 2024. godinu i izvješće Nadzornog odbora.

Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja javna je organizacija sa svrhom promidžbe i razvoja znanstvenih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti na polju zaštite od zračenja i srodnih znanosti. 

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content