Održana 13. Međunarodna konferencija Hrvatskog nuklearnog društva

Od 5. do 8. lipnja 2022. u organizaciji Hrvatskog nuklearnog društva u Zadru je održana 13. Međunarodna konferenciju pod nazivom „Nuklearna energija kao izvor energije bez emisija CO2“.

Otvorenje 13. Međunarodne konferencije

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se o nuklearnoj opciji sa stajališta nacionalnih energetskih strategija, resursa, troškova, tehnoloških, organizacijskih i obrazovnih zahtjeva, te ekoloških prednosti.

Glavni cilj održane konferencije bio je promicanje regionalne suradnje i razmjena iskustava u korištenju nuklearne energije među zemljama.

I ove godine Fond je aktivno sudjelovao na konferenciji. Drugog dana konferencije održana je panel rasprava pod vodstvom Sanje Kukmanović na temu „Importance of Public Communication in Nuclear“. Panelisti su bili Meritxell Martell, stručnjakinja IAEA-e za komunikaciju s javnošću, te Garsia Kosinac, stručnjak za komunikaciju iz GEN energije. Tema panela bila je isticanje važnosti komunikacije s javnošću u nuklearnim i srodnim projektima, te aktivnog uključivanja svih zainteresiranih dionika u tijek projekta.

Meritxell Martell
Garsia Kosinac

Drugog dana konferencije održana je i poster sekcija u kojoj je Fond sudjelovao sa dva postera na temu: „Discussion on deep borehole disposal of spent nuclear fuel“ gdje su koautori: Galla Uroić, Želimir Veinović, Borivoje Pašić i Andrea Rapić, dok je tema drugog postera bila „KBS-3V and axial canister emplacement of SNF – comparison of disposal concepts“, čiji su koautori: Galla Uroić, W. Russell Alexander i Želimir Veinović

Poster sekcija

Posljednjeg dana konferencije direktor Fonda Josip Lebegner i Vladimir Krošelj iz NE Krško vodili su sekciju „Radioactive Waste Management and Decommissioning. Radiation Hazard and Protection“ u sklopu koje je prezentirano šest članaka. Kao dio sekcije predstavljen je članak na temu „The Need for Additional Processing of Krško NPP Radioactive Waste“ čiji su koautori: Ilijana Iveković, Monika Peša, Dejan Škanata koji je i prezentirao članak, te Goran Kukmanović, članak čija je tema „Use of natural analogues to support the safety case for a radioactive waste repository“ gdje je koautori: W. Russell Alexander koji je održao prezentaciju, Galla Uroić i Želimir Veinović,  Članak na temu „Trust in scientists and experts on nuclear issues“ bio je dio sekcije „ Safety Culture, Knowledge Management and Public Relations„ a koautori članka su: Krešimir Trontl, Dubravko Pevec, Mario Matijević i Sanja Kukmanović, članak je sudionicima predstavio Krešimir Trontl.

Josip Lebegner i Vladislav Krošelj

W. Russell Alexander
Dejan Škanata

Krešimir Trontl

Hrvatsko nuklearno društvo radi na unapređivanju znanja i postupaka na području mirnodopske primjene nuklearnih znanosti, tehnologije i odgovarajuće sigurnosne kulture, kao i upoznavanje javnosti s potrebom i posebnostima korištenja nuklearne tehnologije. HND svake dvije godine održava međunarodnu konferenciju kojoj je cilj promicanje regionalne suradnje i razmjena iskustava u korištenju nuklearne energije među zemljama.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content