Održana 17. sjednica Međudržavnog povjerenstva

U Krškom je 2. listopada 2023. godine održana 17. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. 

Sastanak su vodili hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.

Međudržavno povjerenstvo se upoznalo s radom elektrane od posljednje sjednice povjerenstva koja je održana u travnju 2022. godine i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško.

Na sjednici se, također, razgovaralo o pripremi četvrte revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, kao i o izvješću Koordinacijskog odbora te mogućnostima zajedničke pripreme nisko i srednje radioaktivnog otpada za skladištenje tj. odlaganje.

Nakon sastanka, hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je: “Danas nam je prezentiran rad NE Krško koja funkcionira na najvišoj sigurnosnoj i operativnoj razini te ostvaruje sve ekonomske ciljeve i doprinosi ciljevima dekarbonizacije cijele Europe. NE Krško je stup sigurnosti kada govorimo o opskrbi električnom energijom Hrvatske i Slovenije. Kada govorimo o odnosima Hrvatske i Slovenije u području energetike oni su na visokoj razini te je nedavno u prisutnosti premijera Plenkovića i premijera Goloba u Zagrebu potpisan Ugovor o solidarnosti prema kojem će Hrvatska pomoći Sloveniji oko opskrbe plinom u slučaju izvanrednih situacija. Hrvatska udvostručuje kapacitete LNG terminala a upravo kako bi bili jamac sigurnosti zemljama u susjedstvu, pri čemu posebno mislim na Sloveniju. Današnji sastanak je bio izrazito konstruktivan i zahvalio bih se svim članovima Međudržavnog povjerenstva. Sljedeći sastanak planiran je u prvoj polovici 2024.godine. Uvjeren sam kako je današnji sastanak zalog za nastavak kvalitetne suradnje.“

Na današnjem sastanku uvjerili smo se kako NE Krško uspješno posluje, a sve dosadašnje aktivnosti provedene su maksimalno sigurno i vrlo odgovorno. Osigurana je opskrba električnom energijom, ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već i cijeloj regiji.“, izjavio je slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.

Međudržavna komisija zadužila je ARAO i Fond da izvrše sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcioniranje odlagališta Vrbina na slovenskoj, te skladišta na Čerkezovcu na hrvatskoj strani, kako bi se 2028. godine započelo s prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Dogovoreno je kako će se sljedeća sjednica povjerenstva održati u prvoj polovici 2024. godine u Republici Hrvatskoj.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content