Održana dvodnevna javna rasprava u Dvoru – strateška procjena utjecaja na okoliš za Nacionalni program

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost organizirao je drugo javno izlaganje prijedloga Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva i Strateške studije utjecaja na okoliš za Nacionalni program u četvrtak, 3.3.2016. u 16,00 sati i petak 4.3.2016. u 11,00 sati u prostoru kino-dvorane Doma kulture Dvor.

Tijekom dva dana u Općini Dvor mr. sc. Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, predstavio je Prijedlog Nacionalnog programa, dok su Stratešku studiju i Netehnički sažetak predstavili stručnjaci iz ovlaštene tvrtke Ekonerg d.o.o. dr. sc. Vladimir Jelavić, dr. sc. Niko Malbaša i Brigita Masnjak, univ. spec. oecoing.

Izlaganja u Dvoru planirana su u različitim terminima kako bi građanima s različitim obvezama bio olakšan pristup informacijama i razgovoru sa stručnjacima.

Javno izlaganje prvi dan bilo je onemogućeno javnim prosvjedom neformalne skupine građana većinom iz Petrinje, dijelom iz Dvora i susjedne BiH, koji su na javnu raspravu došli organiziranim prijevozom i pristupili transparentima, te fizički onemogućili javno izlaganje ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Neformalnu skupinu građana predvodio je Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, Anita Sinjeri-Ibrišević, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije, te Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Javno izlaganje i rasprava nastavljena je nakon što je većina prosvjednika autobusima napustila Dvor, a zainteresirana javnost ostala saslušati prezentaciju i postavljati pitanja po završetku javnog izlaganja.

U petak je održan i drugi dan javnog izlaganja, uz brojna pitanja prisutnih građana i predstavnika lokalne vlasti RH, građana, aktivista i predstavnika struke iz BiH razvila se rasprava koja je potrajala i u neformalnom razgovoru nakon završetka službenog dijela.

Osim obveze javnog izlaganja javna rasprava uključuje pravo pristupa, odnosno javni uvid u dokumentaciju javne rasprave, postavljanje pitanja tijekom javnog izlaganja o predloženim rješenjima, na koja se daju odgovori usmeno ili u pisanom obliku prema zahtjevu sudionika javne rasprave, upisivanje prijedloga i primjedbi u knjigu primjedbi koja se obvezno nalazi uz predmet o kojem se provodi javna rasprava, predlaganje i primjedbe u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja, potom se upućuju nadležnom tijelu pisani prijedlozi i primjedbe u roku određenom u obavijesti o javnoj raspravi.

Sva pitanja postavljena za vrijeme trajanja javne rasprave su zabilježena, te će odgovori biti javno dostupni na internetskim stranicama nadležnih tijela.

Tek po završetku javne rasprave i postupka komunikacije sa susjednim zemljama prema ESPOO konvenciji i protokolu, prikupljanja svih očitovanja na mišljenja, primjedbe i prijedlozi javnosti i nadležnih tijela u RH i BiH, izrađuje se konačna verzija Strateške studije i prijedloga Nacionalnog programa koji se, uz izvještaj o provedbenoj strateškoj procjeni, upućuju na mišljenje Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Konačan prijedlog Nacionalnog programa usvaja Vlada Republike Hrvatske. Očekuje se da će sve aktivnosti biti završene do kraja 2016.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content