Održana IAEA Radionica o strategiji za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada

U organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Fonda za financiranje razgradnje NEK u Zadru održana je od 29. svibnja do 1. lipnja 2017. godine Regionalna radionica o politici i strategiji za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva (Regional Workshop on Policy and Strategy for Safe Management of Radioactive Waste and Spent Nuclear Fuel).

U radionici je sudjelovalo 30 stručnjaka iz područja nuklearne industrije, agencija za radioaktivni otpad i nadležnih državnih tijela, te regulatori iz 16 zemalja (Armenija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Mađarska, Kirgistan, Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Poljska, Slovačka, Ukrajina, Uzbekistan).

Iz Hrvatske su sudjelovali predstavnici Hrvatske elektroprivrede, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Fonda za financiranje razgradnje NEK. Hrvatsku nacionalnu prezentaciju održao je predstavnik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Sudionici su imali  prilike slušati predavanja i sudjelovati u raspravama iz sljedećih područja:

  • Potreba za strategijom zbrinjavanja istrošenoga nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada
  • Životni ciklus radioaktivnog otpada
  • Elementi infrastrukture za zbrinjavanje istrošenoga nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada
  • Načini financiranja zbrinjavanja istrošenoga nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada
  • Opcije za zbrinjavanje istrošenoga nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada
  • Međunarodne recenzije nacionalnog okvira (ARTEMIS)

Održana je i vježba tijekom koje su sudionici podijeljeni u radne grupe imali prilike primijeniti iskustva u izradi, odnosno reviziji strategije za sigurno zbrinjavanje RAO u skladu s međunarodnim obvezama. Po završetku rada u grupama, predstavnici grupa su održali prezentacije.

Treći dan radionice organiziran je tehnički posjet Reverzibilnoj hidroelektrani Velebit (RHE Velebit) s obilaskom proizvodnog dijela postrojenja i kontrolne sobe.  RHE Velebit je u pogonu od 1984. godine, značajna je po tome što je najveća reverzibilna hidroelektrana u Republici Hrvatskoj.

hrCroatian
Skip to content