Otvaramo Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Naš Info kutak o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla dobiva svoje novo ruho i postaje Info centar o radioaktivnom otpadu. Uz one već poznate od ranije, obogatili smo ga novim i zanimljivim sadržajima o zbrinjavanju radioaktivnog otada.

Od petka, 08. travnja 2022. godine u sklopu Tehničkog muzeja na adresi Savska cesta 18, Zagreb, bit ćete u mogućnosti razgledati prošireni interaktivni i multimedijalni izložbeni prostor osmišljen s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti o tematici nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Pođite s nama na putovanje u jedan od europskih centara za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i putem tehnologije virtualne stvarnosti obiđite postrojenja za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada u centru. Pogledajte koji put prolaze bačve s radioaktivnim otpadom od trenutka nastajanja i zaprimanja, pa do trenutka skladištenja. Provozajte se s nama na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Nudimo vam i iskustvo proširene stvarnosti gdje će vas dočekati naš Otpadožder ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, te vam ispričati ponešto o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj. Pogledajte naš 3D model budućeg skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad i virtualno zavirite u pripovršinsko odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

AR aplikacija

Autori stručnog sadržaja postava su Hrvatsko nuklearno društvo i Fond za financiranje razgradnje NEK, autorica postava je Sanja Kukmanović, autor likovnog oblikovanja panela je Hrvoje Đukez, a novog multimedijalnog dijela Novena d.o.o.

Postav uključuje i multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, video igre, kviz, ali i niz drugih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima naših posjetitelja. Za sve što biste željeli zapamtiti pripremili smo i informativne materijale za posjetitelje, a postav je popraćen i QR kodovima, za one koji žele znati više.

Našeg postava u ovakvom izdanju ne bi bilo bez naših dragih partnera i suradnika, te se ovim putem zahvaljujemo Tehničkom muzeju Nikola Tesla, COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvu, Novena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, te Digel j.d.o.o.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content