Otvaramo Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Naš Info kutak o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla dobiva svoje novo ruho i postaje Info centar o radioaktivnom otpadu. Uz one već poznate od ranije, obogatili smo ga novim i zanimljivim sadržajima o zbrinjavanju radioaktivnog otada.

Od petka, 08. travnja 2022. godine u sklopu Tehničkog muzeja na adresi Savska cesta 18, Zagreb, bit ćete u mogućnosti razgledati prošireni interaktivni i multimedijalni izložbeni prostor osmišljen s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti o tematici nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Pođite s nama na putovanje u jedan od europskih centara za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i putem tehnologije virtualne stvarnosti obiđite postrojenja za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada u centru. Pogledajte koji put prolaze bačve s radioaktivnim otpadom od trenutka nastajanja i zaprimanja, pa do trenutka skladištenja. Provozajte se s nama na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Nudimo vam i iskustvo proširene stvarnosti gdje će vas dočekati naš Otpadožder ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, te vam ispričati ponešto o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj. Pogledajte naš 3D model budućeg skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad i virtualno zavirite u pripovršinsko odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

AR aplikacija

Autori stručnog sadržaja postava su Hrvatsko nuklearno društvo i Fond za financiranje razgradnje NEK, autorica postava je Sanja Kukmanović, autor likovnog oblikovanja panela je Hrvoje Đukez, a novog multimedijalnog dijela Novena d.o.o.

Postav uključuje i multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, video igre, kviz, ali i niz drugih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima naših posjetitelja. Za sve što biste željeli zapamtiti pripremili smo i informativne materijale za posjetitelje, a postav je popraćen i QR kodovima, za one koji žele znati više.

Našeg postava u ovakvom izdanju ne bi bilo bez naših dragih partnera i suradnika, te se ovim putem zahvaljujemo Tehničkom muzeju Nikola Tesla, COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvu, Novena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, te Digel j.d.o.o.

hrCroatian
Skip to content