Otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

U petak, 8. 4. 2022. godine svečano je otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Info centar je nastavak suradnje Fonda za financiranje razgradnje NEK i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Postav su predstavili gđa Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i gosp. Hrvoje Prpić, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Istaknuli su važnost informiranja javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Posjetitelji Tehničkog muzeja sada će po prvi puta imati priliku putem virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Virtualna stvarnost

Posjetiteljima se po prvi puta nudi i iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, i ispričati ponešto o radioaktivnosti, zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj.

Uz od prije poznate multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, kvizove, edukativne računalne igre i niz drugih sadržaja prilagođenih svim uzrastima posjetitelja Muzeja, novi dio postava uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom.

Fond surađuje s Muzejom od 2016. godine, kada je javnosti predstavljen Info kutak o radioaktivnom otpadu, koji je sada obogaćen nizom noviteta i zanimljivih sadržaja, kako bi posjetiteljima ispričao priču o radioaktivnom otpadu na zanimljiv i pristupačan način.

Našeg postava u ovakvom izdanju ne bi bilo bez naših dragih partnera i suradnika, te se ovim putem zahvaljujemo Tehničkom muzeju Nikola Tesla, COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvu, Novena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, te Digel j.d.o.o.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content