Otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

U petak, 8. 4. 2022. godine svečano je otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Info centar je nastavak suradnje Fonda za financiranje razgradnje NEK i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Postav su predstavili gđa Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i gosp. Hrvoje Prpić, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK. Istaknuli su važnost informiranja javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Posjetitelji Tehničkog muzeja sada će po prvi puta imati priliku putem virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovom putu od nastajanja, odnosno zaprimanja, pa do trenutka skladištenja, te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu.

Virtualna stvarnost

Posjetiteljima se po prvi puta nudi i iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, i ispričati ponešto o radioaktivnosti, zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj.

Uz od prije poznate multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, kvizove, edukativne računalne igre i niz drugih sadržaja prilagođenih svim uzrastima posjetitelja Muzeja, novi dio postava uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom.

Fond surađuje s Muzejom od 2016. godine, kada je javnosti predstavljen Info kutak o radioaktivnom otpadu, koji je sada obogaćen nizom noviteta i zanimljivih sadržaja, kako bi posjetiteljima ispričao priču o radioaktivnom otpadu na zanimljiv i pristupačan način.

Našeg postava u ovakvom izdanju ne bi bilo bez naših dragih partnera i suradnika, te se ovim putem zahvaljujemo Tehničkom muzeju Nikola Tesla, COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvu, Novena d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, te Digel j.d.o.o.

hrCroatian
Skip to content